Ucraina: Percheziții în bisericile suspectate de legături cu Partiarhia Moscovei

0
Publicat:

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat miercuri că va lua „măsuri de contraspionaj” în edificiile religioase dependente de Biserica Ortodoxă Rusă, relatează AFP.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Nouăsprezece mănăstiri, catedrale şi biserici aparţinând Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei sunt vizate de aceste măsuri orientate spre „contracararea activităţilor subversive ale serviciilor secrete ruse în ţara noastră”, se arată într-un comunicat al SBU.

Aceste centre religioase se află în regiunile Transcarpatia, Cernăuţi, Rivne, Volînia, Liov, Jîtomir, Nikolaev, Herson şi Sumî.

SBU afirmă că încearcă să „protejeze populaţia faţă de provocări şi atacuri teroriste” şi să „împiedice utilizarea comunităţilor religioase ca centre” ale așa-numitei lume rusă, un concept creat de regimul de la Moscova în special pentru a-și justifica invazia din Ucraina.

Agenţii SBU fac verificări pe teren în scopul „identificării persoanelor susceptibile de a fi implicate în activităţi ilegale în detrimentul suveranităţii statului Ucraina”, notează SBU.

La începutul acestei luni, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că doreşte să interzică activităţile organizaţiilor religioase afiliate Rusiei şi să readucă în discuţie problema statutului Bisericii Ortodoxe dependente de Patriarhia Moscovei, precizează AFP.

Începând din noiembrie, autorităţile ucrainene au procedat deja la o serie de percheziţii în câteva lăcaşuri de cult ale edificiilor religioase dependente de Patriarhia Moscovei.

Ucraina, ţară majoritar ortodoxă, este împărţită între o Biserică subordonată Patriarhiei Moscovei - care însă a anunţat la sfârşitul lunii mai că va rupe legăturile cu Rusia din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin - şi o Biserică reprezentată de Patriarhia Kievului, care în 2019 a depus jurământ de credinţă Patriarhului Bartolomeu, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite