Război între bisericile creștin ortodoxe din Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Era inevitabil să se întâmple și asta: de acum, efectele destructive ale războiului otrăvesc și spațiul ortodoxiei din Ucraina, fracturat deja, după invadarea Crimeii, de separarea între biserici. Prima, cea tradițională, Biserica Ortodoxă Ucraineană,  rămânând fidelă Patriarhatului Moscovei de a depins cel puțin din sec. XVII și alta care s-a desprins din aceasta, punându-se, ca cea de la noi, sub autoritatea spirituală a Patriarhului Ecumenic de la Constantinopol.

image

Până în acest moment, tensiunile dintre cele două unități ecumenice ortodoxe se manifestau doar printr-o luptă e adevărat cunoscută de multă lume, dar păstrată în zona subterană în care se desfășoară în general toate scandalurile majore din lumea bisericească. De data asta, ele au izbucnit la suprafață la modul cel mai violent, într-un episod extrem de interesant în care a intervenit chiar președintele Ucrainei care a spus că organizațiile religioase care au legături cu Moscova vor fi scoase în afara legii.

A avut loc o ședință a Consiliului pentru Securitate Națională și Apărare..în cadrul căreia am analizat numeroasele fapte privind legăturile anumitor cercuri religioase cu statul agresor” spunea președintele Ucrainei, explicând sensul proiectului de lege care va face imposibil ca aceste organizații să mai poată funcționa în țară deoarece este nevoie ca „nici un actor dependent de statul agresor să nu mai aibă ocazia să-i manipuleze pe ucraineni și să slăbească Ucraina din interior”. În plus, noutate extrem de semnificativă, s-a spus că „Serviciul de Stat pentru Etnopolitică și Libertate de Conștiință” a primit sarcina de mare răspundere de a examina din punct de vedere religios statutul Bisericii Ortodoxe Ucrainene pentru a se veridica „prezența unei legături bisericesc-canonice cu Patriarhia Moscovei și, dacă este necesar, să ia măsurile prevăzute de lege”.

image

De acum, era clar ce urmează, mai ales că serviciul de securitate ucrainean făcuse deja percheziții în mai multe locații, inclusiv la centrul istoric Pecersk Lavra din Kiev, suspiciunea fiind că adăpostesc sabotori și armament rusesc.  Aveți aici comunicatul SPRAVDI, Centru pentru comunicare strategică din cadrul Ministerului ucrainean pentru cultură și informație explicând că guvernul a decis să interzică activitățile Bisericii respective. În dimineața zilei de ieri, SSU,  serviciul de securitate din țara vecină a efectuat  deja percheziții în diverse biserici și mănăstiri din trei regiuni, toate aparținând Bisericii Ortodoxe Ucrainene. Aveți aici comunicatul și imaginile difuzate de serviciul de securitate de la perchezițiile pentru „identificarea persoanelor care ar putea fi implicate în activități ilegale în detrimentul suveranității de stat a Ucrainei și care să dețină obiecte interzise”. S-a trecut la treabă în consecință și, așa cum informează același serviciu și aici , unora dintre preoți și călugări li s-au transmis documentele de cercetare corespunzătoare.

image

Se pune în mișcare un mecanism care poate produce efecte dintre cele mai extinse deoarece conflictul se extinde pe o nouă dimensiune, cea a luptei fratricide între drept credincioșii din cele două turme creștin-ortodoxe, nu numai coreligionari dar și de aceea și naționalitate, consecință dramatică ce poate alimenta un război civil inclusiv pe motive confesionale. Iar asta a început odată cu invadarea Ucrainei susținută, trebuie mereu să amintim acest lucru, de mesajele incredibil de triste și în afara credinței creștine pe care, în mod insistent, le-a promovat Patriarhul Kiril al Rusiei în încercarea sa de a justifica războiul lui Putin.

image

Deocamdată, mesajul președintelui Ucrainei este necruțător, specific spațiului de conflict și anunță norii unei furtuni extrem de puternice: „

Toate organismele responsabile de asigurarea securității naționale trebuie să intensifice măsurile de identificare și combatere a activităților subversive ale serviciilor speciale rusești în mediul religios din Ucraina. Și să aplice sancțiuni personale – numele de familie vor fi făcute publice în curând...Prin aceste decizii, garantăm independența spirituală a Ucrainei...Nu vom permite niciodată nimănui să construiască un imperiu în interiorul sufletului ucrainean”.

image

În replică, Dimitrii Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, spune că „de fapt, partea ucraineană a fost de mult timp în război cu Biserica Ortodoxă Rusă și aș spune că aceste evenimente sunt un alt element suplimentar în lanțul de ostilități împotriva ortodoxiei ruse”.

Din momentul în care se pornește un asemenea scenariu, devine evident că religia devine un vector în război și poate extrem de ușor să fie și unul care să aprindă focare suplimentare de conflict. Toate protocoale războiului pe baze confesionale sunt în așteptare și motivațiile le-ați văzut nominalizate odată cu implicarea serviciilor secrete care cauă trădătorii. Li se vor face publice numele și ce va fi după asta, doar Dumnezeu știe.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite