Ucraina nu mai are ce pierde. A prins curaj și lovește adânc în teritoriul Rusiei

0
Publicat:

Al treilea atac, aparent cu dronă, în două zile asupra unei baze aeriene rusești indică o nouă fază a războiului pentru Ucraina, deoarece dezvoltă arme cu rază mai lungă de acțiune.

Ucraina, atac cu drone lângă o bază aeriană din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei FOTO Profimedia
Ucraina, atac cu drone lângă o bază aeriană din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei FOTO Profimedia

Flacări și fum dens s-au înălțat marți de pe un aerodrom rusesc, după ceea ce părea a fi o a treia lovitură cu dronă în două zile a Ucrainei la o bază militară de pe teritoriul Rusiei, semnalând o fază mai îndrăzneață a atacurilor ucrainene, cu arme cu rază mai lungă de acțiune și fără teamă de represalii.

După nouă luni de bombardament rusesc asupra orașelor lor, ucrainenii au vrut să arate că pot ajunge acum adânc în Rusia, teoretic fiind capabili să lovească Moscova dacă ar vrea. De asemenea, atacurile au arătat pentru prima dată milioanelor de ruși că și ei ar putea fi vulnerabili, scrie The New York Times.

Noua capacitate de lovitură cu rază lungă a Ucrainei a fost pusă în evidență luni, cu atacuri asupra bazelor aeriene aflate la aproximativ peste 500 de kilometri de cel mai apropiat teritoriu ucrainean, demonstrând capacitatea de a se sustrage apărării antiaeriene rusești și de a lovi cu precizie. Atât guvernul rus, cât și un înalt oficial ucrainean, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că Ucraina a folosit drone.

Dacă Rusia consideră că incidentele au fost atacuri deliberate, probabil că le va considera unele dintre cele mai semnificative eșecuri strategice ale protecției de forțe de la invadarea Ucrainei”, a declarat Ministerul Apărării din Marea Britane într- o evaluare a informațiilor publicată marți.

Marți, o explozie a aprins rezervoare de combustibil în apropierea unei baze aeriene din regiunea Kursk din sud-vestul Rusiei, la aproximativ 130 de kilometri de Ucraina. Oficialii ruși au spus că a fost un alt atac cu dronă, dar nu au învinuit în mod explicit Ucraina.

Subiectul rămâne suficient de sensibil pentru ca guvernul Ucrainei să evite orice recunoaștere publică a responsabilităților pentru lovituri. Dar există un sentiment larg răspândit în rândul oficialilor și al civililor că, în afara escaladării nucleare, Rusia nu mai poate face altceva în Ucraina ca răzbunare după valuri de lovituri asupra rețelei energetice a țării și a altor infrastructuri.

Dacă cineva te atacă, ripostezi”, a declarat Andri Zagorodniuk, fost ministru ucrainean al apărării, într-un interviu, subliniind că nu a vorbit în numele guvernului și nu a putut confirma loviturile.

Începând cu această săptămână, a adăugat el, „rușii înțeleg că nu sunt invincibili și că nu pot fi atinși în Rusia“.

Kievul nu mai are ce pierde

Analiștii occidentali au fost de acord că există un risc redus de escaladare din partea Moscovei. Rusia a escaladat deja, „distrugând infrastructura ucraineană pentru a încerca să schimbe contextul strategic al războiului, forțând Ucraina să vină la masa negocierilor și avertizând europenii că devine mai scump din zi în zi pentru a reconstrui țara” a spus Robin Niblett, fost director al Chatham House, instituția de cercetare din Londra.

Kievul a căutat încă de la începutul războiului să ducă luptele în Rusia. La o lună de la invazia din februarie, armata ucraineană a organizat un asalt cu elicopterul asupra depozitelor de combustibil din Rusia, declanșând prima alarmă de raid aerian rusesc de la al Doilea Război Mondial încoace. Au urmat explozii la depozite de muniție, poduri feroviare, depozite de combustibil și baze militare din Rusia și din regiunile ocupate de ruși în Ucraina.

Dar acele atacuri au fost lansate de la distanță destul de apropiată, nu mai mult de câteva zeci de kilometri.

În octombrie, producătorul de arme de stat ucrainean, Ukroboronprom, a declarat că finalizează dezvoltarea unei drone înarmate, cu o rază de acțiune de peste 1000 de kilometri. Și duminică - cu o zi înainte ca două baze rusești îndepărtate să fie lovite - compania a declarat că a finalizat testarea noii arme.

Ministerul rus al Apărării a declarat că în atacurile de luni au fost folosite drone cu reacție din era sovietică. Experții în arme au spus că aeronava respectivă ar fi probabil Tupolev TU-141 Strizh, o dronă de supraveghere dezvoltată pentru prima dată de Uniunea Sovietică în anii 1970 și reutilizată de ucraineni, posibil purtând un exploziv. Analiștii spun ca poate zbura la peste 1000 de kilometri la altitudini joase, la fel ca unele rachete de croaziera, ceea ce o face dificil de detectat și doborât.

Atacurile sunt „un gest simbolic”, a spus Douglas Barrie, expert în domeniul aerospațial militar la Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra. „Te duci după bazele bombardierelor cu ceva ce ai în inventarul tău.”

Provocare pentru aliații occidentali

Deși atacurile din această săptămână nu par să fi diminuat semnificativ capacitatea militară a Rusiei, hotărârea Ucrainei de a lovi în interiorul Rusiei ar putea reprezenta o provocare pentru aliații occidentali, care sunt hotărâți să nu fie atrași într-un război cu Rusia.

Nu i-am încurajat și nici nu le-am permis ucrainenilor să lovească în interiorul Rusiei”, a declarat marți secretarul de stat Antony Blinken, la o conferință de presă. „Dar este important să înțelegem ce trăiesc ucrainenii în fiecare zi, cu agresiunea rusă în curs împotriva țării lor și hotărârea noastră de a ne asigura că au echipamentul care le trebuie să-și apere teritoriul.”

Statele Unite și alte țări NATO au refuzat în mod constant să furnizeze Kievului arme occidentale care ar putea atinge ținte pe teritoriul Rusiei, cum ar fi racheta ATACMS, care are o rază de acțiune de până la 350 de kilometri, o viteză și o putere explozivă mult mai mare. Aliații nu au fost, de asemenea, dispuși să furnizeze Ucrainei tancurile occidentale moderne și avioanele de luptă pe care le-au cerut.

Dar Ulrich Speck, un analist german de politică externă, a spus că amenințările Rusiei cu intensificarea războiului, în special folosirea armelor nucleare, sunt din ce în ce mai goale. Liderii lui prietenoși cu președintele Vladimir Putin, inclusiv președintele Xi Jinping al Chinei și prim-ministrul Narendra Modi al Indiei, au avertizat împotriva acestui lucru, iar oficialii americani au amenințat cu consecințe nespecificate dacă Kremlinul va face acest pas.

NATO și Washington, a spus Speck, „au acceptat că ucrainenii conduc luptele și frica de escaladare din partea Rusiei a dispărut”.

Aerodromurile rusești și avioanele de război care se află acolo au fost folosite pentru a lansa multe dintre rachetele pe care forțele Moscovei le-au folosit de luni de zile pentru a lovi Ucraina mult în spatele frontului, ucigând civili și distrugând infrastrucură vitală pentru furnizarea de energie electrică, căldură și apă.

Mick Ryan, un ofițer pensionar al armatei australiane, a scris pe blogul său despre pregătirile Ucrainei de a ataca în interiorul Rusiei: „Nu este, cu siguranță, așa cum susțin unii, o escaladare. Dar este o măsură politică și militară necesară pentru Ucraina ca să limiteze daunele umanitare ale atacurilor brutale cu drone și rachete ale Rusiei.”

Baza aeriană Engels de pe râul Volga, una dintre cele lovite luni, este genul de țintă sensibilă de care Statele Unite și aliații săi se temeau că Ucraina ar putea să o lovească cu arme occidentale cu rază lungă de acțiune, dacă le-ar avea. Baza găzduiește un număr de bombardiere nucleare cu rază lungă de acțiune, o componentă a forței de descurajare nucleară a Rusiei, și au existat rapoarte neconfirmate că unele dintre aceste bombardiere au fost avariate destul de rău.

Oficialii ucraineni nu cred că Rusia are capacitatea de a escalada atacul său militar convențional asupra țării lor ca răspuns și, de fapt, speră că atacurile pe pământ rusesc vor degrada această capacitate, a spus Zagorodniuk, fost ministru al apărării.

Gândirea, din câte văd, este că Rusia va folosi orice mijloace disponibile, indiferent de răspunsurile noastre, pentru a constrânge Ucraina să se supună”, a spus el. „Acesta este planul lor strategic.”

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite