Cum încearcă Ucraina să convingă SUA pentru a-i livra sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune

0
Publicat:

În efortul de convinge administrația Biden să-i livreze sisteme de rachete cu rază de acțiune mai lungă decât cele primite până acum, Guvernul ucrainean oferă acum părții americane o vizibilitate completă și continuă asupra listei lor de ținte rusești, scrie CNN, care citează oficiali apropiați dosarului.

Sistemul HIMARS FOTO EPA-EFE
Sistemul HIMARS FOTO EPA-EFE

Această transparență neobișnuită le oferă americanilor un fel de veto asupra țintelor. Scopul este de a convinge Statele Unite că furnizarea unor arme mai puternice și cu rază mai lungă de acțiune nu va duce la lovituri în teritoriul Rusiei, transmite CNN în live textul său asupra războiului din Ucraina.

Până acum, Washingtonul s-a ferit să ofere Kievului arme cu rază mai lungă de acțiune tocmai de teama că acestea ar putea atinge ținte din Rusia, ceea ce ar putea duce la o escaladare a războiului din Ucraina.

Ucrainenii cer în special sisteme de rachete tactice de tip ATACMS, care pot zbura până la 300 de kilometri, adică de patru ori mai mult decât rachetele sistemelor mobile HIMARS furnizate de SUA Ucrainei.

Administrația Biden încă evită să livreze sisteme ATACMS ucrainenilor, susținând că aceștia se descurcă bine cu sistemele HIMARS pe care le au în prezent. De altfel, Washingtonul a decis recent să furnizeze Ucrainei încă 18 sisteme HIMARS.

Există, de asemenea, îngrijorări în cadrul administrației Biden precum că furnizarea de sisteme ATACMS ar depăși o linie roșie în ochii Moscovei, care ar putea considera astfel Statele Unite drept „parte directă” în conflict. Dar această linie roșie a devenit destul de neclară odată cu decizia lui Vladimir Putin de a anexa patru regiuni ucrainene.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite