Ucraina face presiuni pentru dezarmarea centralei nucleare din Zaporojie

0
Publicat:

Direcţia Principală de Informaţii (GUR) din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării a lansat un apel vineri la adresa comunităţii internaţionale şi Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) să exercite presiuni asupra regimului de la Moscova pentru a permite demilitarizarea centralei nucleare din Zaporojie, situată în teritoriul ucrainean ocupat de forțele armate ale Rusiei.

Soldat rus la centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia
Soldat rus la centrala nucleară din Zaporojie FOTO Profimedia

Demilitarizarea centralei „depinde în mare măsură de AIEA şi de liderii acesteia, de comunitatea internaţională”, a declarat adjunctul șefului GUR, Vadim Skibiţki, într-un interviu acordat vineri publicaţiei online ucrainene RBK.

În linie cu alţi oficiali de rang înalt de la Kiev, Skibiţki a declarat că o parte din centrala nucleară din Zaporojie „a fost minată”.

Demilitarizarea instalației atomo-electrice trebuie să se desfăşoare într-un mod „clar planificat” şi „ordonat pentru a preveni orice fel de incident”, a insistat el.

Zelenski: Rusia pregătește un „act terorist” la Zaporojie

Vadim Skibițki a făcut aceste declaraţii la o zi după ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că deține informaţii precum că Rusia pregătește un „act terorist” la centrala din Zaporojie.

Zelenski i-a informat pe liderii tuturor statelor membre G20 cu privire la ameninţarea acestui act în pregătire, care, potrivit conducerii de la Kiev, ar urma să aibă ca efect provocarea unor scurgeri de radiaţii.

De asemenea, declarațiile lui Skibiţki coincid cu vizita efectuată vineri în Kaliningrad de către directorul general al AIEA, Rafael Grossi, pentru o întrevedere cu şeful companiei ruse de stat pentru energie nucleară Rosatom, Aleksei Lihaciov. Rosatom se ocupă în prezent de gestionarea centralei din Zaporojie prin intermediul unui personal ucrainean.

Întrevedere între șefii AIEA și Rosatom

Potrivit Rosatom, Lihaciov i-ar fi spus lui Grossi că centrala din Zaporojie funcționează în deplină securitate și i-ar fi transmis să se asigure că nu vor exista bombardamente din partea armatei ucrainene.

„Aşteptăm măsuri concrete din partea AIEA vizând să împiedice lovituri ale forţelor armate ucrainene, atât asupra centralei nucleare din Zaporojie, cât şi asupra teritoriului adiacent şi a infrastructurilor critice”, a comunicat Rosatom, citându-l pe Aleksei Lihaciov.

AIEA a anunțat săptămâna aceasta că centrala de pe Nipru este „afectată de probleme legate de apă”, după ce vasul rezervor s-a golit din cuaza distrugerii barajului Kahovka.

AIEA a declarat de asemenea că situaţia militară din regiune este tot tensionată, în contextul în care armata ucraineană se află în contraofensivă pentru a elibera teritoriul ocupat de ruși.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc şi cu regularitate de bombardamente în perimetrul acestei centrale nucleare, ale cărei reactoare - șase la număr - sunt scoase din funcţiune. Eforturile internaţionale pentru stabilirea unei zone demilitarizate în jurul acesteia au eşuat până în prezent, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite