De câți soldați ar mai avea nevoie Rusia pentru a respinge ofensiva din Kursk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După mai mult de două săptămâni de la incursiunea Ucrainei în vestul Rusiei, politicienii ucraineni au început să vorbească despre stabilirea unei zone tampon în această regiune.

convoi rusesc distrus in regiunea kursk
Ucraina nu ar intenționa să își păstezele poziția în Kursk pentru mult timp FOTO X

Dar cât de departe ar putea încerca Ucraina să avanseze în Rusia și cât timp intenționează să rămână, este neclar, au declarat oficialii americani, transmite The New York Times.

Forțele ucrainene au înaintat în direcții diferite după ce, la începutul acestei luni, au străpuns rapid apărarea de frontieră cu un număr redus de oameni. Acestea și-au extins incursiunea acolo unde au găsit cea mai mică rezistență, stabilind contururile a ceea ce ar putea fi o zonă tampon defensivă pentru a proteja orașele și satele ucrainene, ceea ce președintele Volodimir Zelenski spune acum că este un obiectiv principal al atacului.

După prima săptămână de lupte, Ucraina a susținut că controlează aproape 400 de mile pătrate de teritoriu rusesc - o suprafață aproximativ egală cu Los Angeles.

Dar oficialii americani nu sunt convinși că Ucraina intenționează să își mențină poziția în Rusia pe termen lung. Forțele ucrainene nu au săpat genul de tranșee extinse necesare pentru a proteja soldații și echipamentele de focul inamic, în cazul în care Rusia dispune de suficientă putere de foc pentru a respinge atacul. Oficialii spun că nu au întins câmpuri minate pentru a încetini un contraatac și nici nu au construit bariere pentru a încetini tancurile rusești.

„Ceea ce războiul ne-a arătat până acum este că modalitatea de a încetini o armată este prin «apărare în adâncime», a declarat Seth G. Jones, vicepreședinte senior al Centrului pentru Studii Strategice și Internaționale, făcând referire la strategia de a utiliza mai multe straturi de poziționare defensivă. „Dacă nu apără teritoriul cu un amestec de tranșee și mine, va fi practic imposibil să mențină teritoriul”.

Și cu cât Ucraina capturează mai mult teritoriu, cu atât mai mare va fi provocarea pentru cei aproximativ 10.000 de soldați ucraineni aflați acolo să îl apere, au declarat oficialii și analiștii americani.

Un oficial al Pentagonului a declarat că întârzierea Ucrainei în construirea de fortificații defensive nu înseamnă neapărat că Kievul nu intenționează să păstreze teritoriul în Rusia. Ucraina ar putea încerca să construiască poziții defensive chiar mai adânc în interiorul Rusiei, extinzând teritoriul pe care l-a cucerit pentru a adăuga la zona tampon a lui Zelenski, a declarat oficialul, vorbind sub rezerva anonimatului pentru a discuta planificarea operațională.

Deși atacul inițial al ucrainenilor a fost planificat cu atenție, acesta a reușit mult peste obiectivele lor inițiale, iar acum au o strategie mai ad hoc care a profitat de răspunsul lent și dezarticulat al Rusiei, au declarat oficialii.

Frederick B. Hodges, general-locotenent în retragere și fost comandant de vârf al armatei americane în Europa, a declarat că o parte din succesul Ucrainei a rezultat din structura de comandă și control militar „confuză și ineficientă” a Rusiei. În primul rând, a spus el, două entități de securitate națională diferite conduc operațiunile militare ale Rusiei.

În estul Ucrainei, unde Rusia a obținut câștiguri lente, statul major al armatei ruse este la conducere. Dar F.S.B. - agenția de securitate a Rusiei și succesoarea K.G.B. - este responsabilă de răspunsul la incursiunea ucraineană.

Generalul Hodges a declarat că rivalitățile din rândurile securității ruse au fost făcute clare anul trecut, după revolta de scurtă durată împotriva președintelui Vladimir V. Putin. „Nu-mi imaginez că statul major se grăbește să deturneze forțe pentru a ajuta conducerea F.S.B.”, a spus el.

Problemele de logistică și aprovizionare ale Rusiei au ajutat și Ucraina

Rusia are nevoie, cel mai probabil, de 15 până la 20 de brigăzi - cel puțin 50.000 de soldați - pentru a scoate Ucraina din Kursk, au declarat oficialii, și nu are nici pe departe acest număr de forțe acolo în prezent. Ministrul rus al apărării, Andrei R. Belousov, a declarat săptămâna aceasta că un nou organism de coordonare lucrează „deja” 24 de ore din 24 pentru a afla cum ar putea contraataca noile grupări de trupe ruse la Kursk.

A avut un efect șocant asupra rușilor”, a declarat generalul Christopher G. Cavoli, comandantul militar de vârf al NATO, săptămâna trecută, la Consiliul pentru Relații Externe. „Sunt șocați de acest lucru. Acest lucru nu va persista la nesfârșit. Se vor aduna și vor reacționa în consecință”.

Ofensiva Ucrainei de până acum a capturat mai multe așezări și un oraș din Rusia, dar încă nu a îndeplinit un obiectiv-cheie: atragerea unui număr semnificativ de unități rusești din estul Ucrainei.

Rusia a trimis în principal unități de rezervă și trupe din zonele din sudul și nord-estul Ucrainei care nu fac parte din principala ofensivă a Moscovei către orașul Pokrovsk.

Secretarul american al apărării, Lloyd J. Austin III, a discutat vineri cu omologul său ucrainean, Rustem Umerov - a doua oară în cinci zile - despre obiectivele ofensivei. Oficialii americani insistă că nu au primit niciun avertisment din partea Ucrainei că ar urma să lanseze un atac surpriză.

„În ceea ce privește Kursk, am înțeles, din ceea ce a expus președintele Zelenski, că doresc să creeze o zonă tampon”, a declarat joi presei Sabrina Singh, secretarul de presă adjunct al Pentagonului. „Încă lucrăm cu Ucraina la modul în care acest lucru se încadrează în obiectivele lor strategice pe câmpul de luptă în sine”.

Intenția lor este de a continua să dețină?” a spus Singh, adăugând: „Cât de mult vor să se extindă? Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care ni le punem”.

Întrebată la începutul săptămânii dacă Austin și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că forțele ucrainene sunt întinse prea mult de-a lungul liniei de front de 600 de mile, Singh a răspuns: „Desigur, întinderea pe câmpul de luptă este un lucru pe care secretarul l-a discutat”.

În zilele care au urmat ofensivei, Statele Unite și Marea Britanie au furnizat Ucrainei imagini prin satelit și alte informații despre regiunea Kursk - nu pentru a ajuta Ucraina să pătrundă mai adânc în Rusia, ci pentru a permite comandanților săi să urmărească mai bine întăririle rusești care i-ar putea ataca sau le-ar putea întrerupe eventuala retragere în Ucraina, potrivit a doi oficiali.

Unii oficiali americani spun că, cu cât Ucraina încearcă să ocupe mai mult teren în vestul Rusiei, cu atât crește riscul de a-și suprasolicita liniile de aprovizionare și umbrela de apărare aeriană. Iar împingerea mai multor forțe în Kursk creează slăbiciuni de-a lungul liniilor frontului din estul Ucrainei, în special în regiunea Donbas, unde forțele sale se confruntă cu un atac rusesc intens.

Ucraina a extins linia frontului, ceea ce implică un anumit risc, în sensul că are nevoie de mai mult personal și echipament pentru a menține acea linie - ceea ce, la rândul său, ar putea epuiza o altă parte a frontului sau, mai probabil, ar putea reduce rezervele disponibile”, a declarat James Rands, analist la firma britanică de informații de securitate Janes.

În mod ironic, oficialii militari americani afirmă că, prin ofensiva de la Kursk, Ucraina a reușit în sfârșit să demonstreze că știe să efectueze manevre cu „arme combinate” - atacuri sincronizate ale infanteriei, blindatelor și artileriei. În timpul contraofensivei eșuate a Ucrainei de acum un an, forțele sale s-au luptat cu armele combinate, în ciuda lunilor de antrenament.

Administrația apreciază riscul pe care și l-au asumat ucrainenii și este suficient de impresionată de comanda, controlul și coordonarea de care au dat dovadă”, a declarat Evelyn Farkas, fost oficial de top al Pentagonului pentru Ucraina în administrația Obama.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite