Ucraina, cerealele şi statutul candidaţilor la UE vor fi principalele subiecte ale summitului UE din 23-24 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

La întâlnire se va discuta şi despre relaţiile UE cu ţările din Balcanii de Vest, potrivit şefului Consiliului European, Charles Michel.

Conflictul din Ucraina, modalităţile de export a cerealelor ucrainiene şi acordarea statutului de candidate pentru aderarea la UE, pentru Moldova şi Ucraina vor fi principalele subiecte ale summitului UE din 23-24 iunie 2022, conform scrisorii difuzate luni de serviciul de presă al şefului Consiliului European, Charles Michel, prin care acesta îi invită liderii UE la summit.

"A sosit momentul să recunoaştem că viitorul Ucrainei, Moldovei şi Georgiei se află în Europa. Vă invit să acordaţi statut de candidat Ucrainei şi Moldovei", a scris Michel. Incoerenţa acestei fraze se datorează faptului că recomandarea Comisiei Europene a fost aceea ca summit-ul UE să recunoască „perspectiva europeană” a tuturor celor trei ţări, dar să dea statutul de candidat doar Kievului şi Chişinăului, amânând Tbilisiul pentru un viitor nedeterminat.

Alte subiecte vor fi „oferirea de asistenţă financiară şi militară Ucrainei”, precum şi „eforturile de a ajuta Ucraina să exporte cereale”.

În plus, ]n cadrul summitului se vor discuta relaţiile UE cu ţările din Balcanii de Vest, unde situaţia a escaladat în ultima perioadă.

Liderii UE vor discuta, de asemenea, „probleme de securitate, război şi pace într-o ordine mondială bazată pe regulile şi valorile pe care UE le împărtăşeşte cu partenerii săi”.

Scrisoarea lui Michel nu menţionează discutarea vreunei noi sancţiuni împotriva Rusiei.

În a doua zi a întâlnirii va avea loc summitul zonei euro, unde se va pune accentul pe îmbunătăţirea stabilităţii financiare şi economice în zona euro, care se confruntă cu o inflaţie fără precedent şi cu creşterea preţurilor la .

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite