Ucraina cere Rusiei să aplice acordul încheiat la reuniunea de la Geneva într-un interval de timp cât mai scurt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, a cerut joi seară Rusiei să înceapă aplicarea acordului privind Ucraina, încheiat la reuniunea cvadripartită de la Geneva, într-un interval de timp cât mai scurt, liderul de la Kiev asigurând că partea ucraineană îşi va respecta toate angajamentele asumate, relatează agenţia Ukrinform, citată de Mediafax.

„Rusia a fost nevoită să-i condamne pe extremiştii (din estul Ucrainei). Acordul de la Geneva, pe care Rusia l-a semnat, prevede dezarmarea grupurilor ilegale create în Lugansk, Doneţk şi în alte regiuni. De asemenea, conform acordului, (n.r. - activiştii proruşi) trebuie să părăsească toate încăperile ocupate anterior”, a declarat Iaţeniuk, citat de Ukrinform.

Prim-ministrul ucrainean a precizat că autorităţile de la Kiev îşi vor respecta angajamentele asumate la reuniunea de la Geneva, unde ţara sa a fost reprezentată de ministrul de Externe, Andrei Deşciţa, De asemenea, Iaţeniuk a cerut Kremlinului să „lase în pace Ucraina” şi să retragă „grupările sale extremiste” din estul ţării, cele care până în prezent au creat cele mai multe probleme.

Oficialul de la Kiev a făcut şi un apel către activiştii proruşi care ocupă instituţii locale: „Rusia a fost nevoită să semneze acordul. Ieşiţi, timpul vostru a expirat!”.

Ministrul de Externe al Rusiei a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă organizate după încheierea discuţiilor de la Geneva privind criza ucraineană, că „s-a ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei“. Lavrov susţine că cei patru participanţi, Ucraina, Rusia, UE şi SUA, au fost de acord ca „grupurile ilegale să fie dezarmate“.

Secretarul de Stat al SUA a confirmat existenţa unui acord după discuţiile de la Geneva, dar a insistat că Rusia trebuie să se asigure că miliţiile pro-ruse din Ucraina vor depune armele şi vor părăsi instituţiile ocupate. În cazul în care Rusia nu se va conforma, Washingtonul va impune noi sancţiuni Moscovei.

Delegaţia ucraineană anunţase anterior că a venit la discuţii cu propuneri în întâmpinarea aspiraţiilor minorităţii ruse, dar şi dovezi ale implicării ruşilor în acţiunile liderilor grupărilor separatiste.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite