Turcia: Autorităţile turce blochează vizita unui oficial german la baza militară de la Incirlik

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nemţoaicele Marianne, Ursula şi Karin (de la stânga la dreapta) au venit la Eforie pentru a face tratamente la SPA

Ministrul Apărării din Germania a dezvăluit miercuri că autorităţile turce blochează o posibilă vizită a unui important oficial german la baza aeriană Incirlik, care ar trebui să aibă loc în iulie. Anunţul vine în contextul relaţiilor extrem de tensionate între cei doi aliaţi NATO, ca urmare a recunoaşterii genocidului armean de către legislativul german, scrie Reuters.

Aproximativ 250 de militari germani sunt staţionaţi la baza aeriană Incirlik, situată în sudul teritoriului turc, alături de şase avioane de recunoaştere Tornado şi de o aeronavă de alimentare. Avioanele germane participă la campania coaliţiei occidentale de raiduri aeriene împotriva ţintelor Statului Islamic din Siria şi Irak.

”Oficialii turci nu au aprobat încă planurile de călătorie”, a declarat un purtător de cuvânt al MinisteruluI Apărării.

Ralf Brauksiepe, un secretar de stat al ministerului Apărării Ursula von der Leyen, urma să viziteze baza aeriană Incirlik în luna iulie, alături de un grup de parlamentari germani.

Relaţiile bilaterale turco-germane au fost extrem de tensionate ca urmare a rezoluţiei de recunoaştere a genocidului armean, aprobată la începutul lunii de către Bundenstag.

Turcia susţine de peste un veac că nu a fost vorba de nicio campanie organizată şi structurată pentru eliminarea armenilor, care sunt majoritari creştini, şi nu există nicio dovadă că autorităţile otomane au primit ordine în acest sens.

Însă, parlamentarii germani au recunoscut genocidul armean printr-o rezoluţie votată la 2 iunie.

Reacţii au venit şi din partea executivului turc, care a precizat că rezoluţia Bundestagului este o eroare istorică , iar decizia parlamentarilor germani este nulă şi neavenită.

Între timp, ambasadorul turc de la Berlin a fost rechemat în ţară ca urmare a recunoaşterii genocidului armean.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite