Turcia ar putea aproba candidatura Finlandei la NATO, nu și a Suediei. Arderea Coranului, incidentul care a accentuat tensiunile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a spus într-o întâlnire televizată că Turcia va da undă verde pentru candidatura Finlandei la NATO, cu excepția Suediei.

Recep Erdogan FOTO EPA-EFE
Recep Erdogan FOTO EPA-EFE

În cazul Suediei, tensiunile cu Turcia s-au amplificat după ce un militant de extremă dreapta a ars un exemplar din cartea sfântă a musulmanilor, Coranul, în timpul unui protest lângă Ambasada Turciei din Stockholm, weekendul trecut, iar o imagine a președintelui turc a fost spânzurată de un felinar, pe 12 ianuarie.

Întrebat despre candidatura la NATO a celor două ţări nordice, liderul turc a răspuns: „Dacă este necesar, putem transmite un mesaj diferit în ce priveşte Finlanda. Suedia va fi şocată când noi vom da un mesaj diferit despre Finlanda”, a spus Erdogan.

Este pentru prima oară când Ankara lasă să se înţeleagă că ar fi gata să trateze candidatura la NATO Finlandei separat de cea a Suediei, notează AFP.

Declarația vine la câteva zile după ce ministrul finlandez de externe, Pekka Haavisto, a declarat că „Finlanda trebuie să ia în considerare aderarea la NATO fără Suedia”.

Oficialul a adăugat că „este nevoie de o pauză înainte de a reveni la discuţiile în trei”.

Suedia și Finlanda au solicitat în mai 2022 să adere la NATO, după invadarea Ucrainei de către Rusia.

Toate statele membre ale NATO au ratificat aderarea Suediei și Finlandei la NATO, cu excepția Ungariei și Turciei.

Erdogan acuză cele două ţări că adăpostesc militanţi şi simpatizanţi kurzi pe care Ankara îi consideră terorişti, îndeosebi pe cei din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi pe aliaţii acestora din nordul Siriei şi din Irak.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri