Marea Britanie oferă Suediei o prezenţă militară extinsă. Londra a propus, de asemenea, supravegherea folosind aeronave AWACS şi Poseidon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Regatul Unit oferă Suediei şi altor ţări scandinave o prezenţă navală extinsă, precum şi supraveghere folosind o aeronavă AWACS şi o aeronavă de patrulare antisubmarină Poseidon. Acest lucru a fost anunţat marţi de ambasadorul Regatului Unit în Suedia, Judit Gough, într-un interviu acordat SVT.

La sfârşitul lunii martie, Regatul Unit şi-a prezentat noua strategie pentru regiunea arctică, inclusiv Suedia, Norvegia, Danemarca, Finlanda şi Islanda. "Regiunile nordice au o importanţă strategică excepţională. Dorim să menţinem această regiune la un nivel scăzut de tensiune şi într-o cooperare strânsă", a spus ambasadorul. "Putem ajuta cu avioane de recunoaştere, cum ar fi AWACS şi Poseidon, deoarece căutăm un control mai mare".

Prezentând noua strategie, secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, a declarat că ţara sa va desfăşura un grup de luptă maritim în nordul Europei, care se va deplasa între ţările respective pe bază de rotaţie. Un astfel de grup poate consta atât din nave de luptă, cât şi dintr-un grup ce ar include un portavion cu aeronave de luptă la bord.

Întrebat despre numărul estimat de forţe britanice care ar putea fi dislocate în Suedia, Gough a răspuns: „Acest lucru ar trebui să fie discutat cu partenerii noştri, de exemplu cu Norvegia şi Suedia. Şi ar trebui să luăm această decizie împreună”.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite