Tu decizi cum vrei să fie Europa TA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană s-a divizat în ceea ce privește bugetul comunitar

Criza, şomajul în creştere şi seria de măsuri financiare de urgenţă au creat percepţia răspândită că în Uniunea Europeană se iau decizii cărora le lipsesc legitimitatea, eficienţa şi controlul democratic, declară vicepreşedinţii Parlamentului European, Othmar Karas (PPE, Austria) şi Anni Podimata (S&D, Grecia) într-un editorial adresat electoratului european.

„Unii oameni s-ar putea simţi supăraţi şi să dorească schimbări. Nu trebuie să creadă că nu pot schimba lucrurile: vestea bună e că există căi prin care se pot face schimbări.

Parlamentul European şi-a făcut deja simţită prezenţa ca jucător politic important gata să se opună, la nevoie, ideilor pre-concepute şi pregătit să schimbe deciziile care îţi afectează viaţa, începând cu felul în care se cheltuie bugetul european şi reglementările bancare şi continuând cu drepturile angajaţilor, siguranţa rutieră, costurile serviciilor de roaming, până la protecţia calităţii aerului pe care îl respirăm.                                                                

În ultimii ani, Parlamentul European a dovedit că e pregătit şi capabil să preia voinţa oamenilor şi să le apere interesele. A rezistat încercărilor - din partea altor instituţii europene, din partea guvernelor - de slăbire a noilor reguli. A obţinut mai multe drepturi pentru cetăţeni, mai mult control democratic şi mai multă transparenţă, vizibile în conturarea sistemului de guvernantă economică europeană, dar şi în domenii cum ar fi sporirea protecţiei datelor personale. Plafonarea bonus-urilor bancherilor, promovarea unei taxe pe tranzacţiile financiare (TTF), punerea în dezbaterea publică şi respingerea ACTA sau respingerea transferurilor de date bancare către SUA prin reţeaua SWIFT sunt doar câteva exemple recente.

Parlamentul European vrea să meargă şi mai departe în rolul său de agent al schimbării şi să facă lucrurile să funcţioneze mai bine. Poate să facă lucrurile altfel dacă aşa va rezulta din urna de vot. Aceasta e în puterea ta.

Voi, cetăţeni europeni care votează, aveţi responsabilitatea de a decide care vor fi majorităţile politice în Parlamentul European. Acest fapt va imprima cursul noilor reguli, politicilor europene şi va influenţa agenda dezbaterilor. În decursul anilor, Parlamentul European a devenit probabil cel mai transparent şi influent parlament al Europei, dar este vital ca această putere să fie bazată pe voinţa exprimată de un număr cât mai mare de cetăţeni europeni.

De data asta alegerile europene vor fi altfel. Vocea ta va avea mai multă greutate decât altădată. Pentru prima oară, votând în alegerile europene, cetăţenii din cele 28 de ţări ale Uniunii Europene vor decide nu numai asupra majorităţilor din Parlamentul European, ci vor avea o influenţă directă asupra alegerii celui/celei care va conduce Comisia Europeană - "Primul Ministru al Uniunii Europene", cum se spune - şi astfel vor influenţa direcţia politică a viitorului guvern european.

Toate acestea îţi vor da ocazia să decizi cu privire la Europa TA. Foloseşte-ţi VOTUL pentru a transmite un mesaj: noi, cetăţenii europeni, vrem să fim "la volanul" puterii, vrem să fim parte a procesului european de decizie în privinţa economiei, finanţelor, sănătăţii, mediului sau libertăţii şi justiţiei. Parlamentul European este Camera cetăţenilor europeni, este cel care îţi face auzită vocea în Uniunea Europeană.

Din orice criză, putem să ieşim mai puternici. Un lucru bun ar putea fi faptul că din ce în ce mai mulţi oameni devin conştienţi de impactul deciziilor de la Bruxelles asupra vieţii lor şi că Uniunea Europeană este necesară pentru a face faţă viitoarelor probleme.

Aceasta este ce îşi propune să facă campania de informare pe care o lansează Parlamentul European: să informeze cu privire la puterea Parlamentului European. Această campanie, cu sloganul "ACTIONEAZĂ. REACTIONEAZĂ. DECIDE", se va desfăşura în perioada dinaintea alegerilor europene din 22-25 mai 2014, şi în continuare în perioada alegerii de către Parlamentul European a Preşedintelui Comisiei Europene şi aprobării programului său politic.“

„Open editorial” de Othmar Karas (PPE, Austria) şi Anni Podimata (S&D, Grecia), Vicepreşedinţi ai Parlamentului European

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite