Trupele PKK încep să se retragă din Turcia în 8 mai, a anunţat şeful militar al grupării kurde

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Murat Karaylian, şeful militar al PKK FOTO Reuters
Murat Karaylian, şeful militar al PKK FOTO Reuters

După ce la sfârşitul lunii trecute Abdullah Ocalan, liderul încarcerat al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a anunţat un armistiţiu istoric, şeful militar al grupării, Murat Karayilan, a declarat joi că rebelii combatanţi ai PKK vor începe să se retragă din Turcia către bazele lor din nordul Irakului începând din 8 mai, informează France Presse.

„În cadrul pregătirilor în curs, retragerea va începe pe 8 mai (...) şi se va încheia în cel mai scurt timp”, a declarat Karayilan, într-o conferinţă de presă organizată în Kurdistanul irakian, citat de agenţia Firat News. Totuşi, responsabilul a spus că, dacă rebelii vor fi atacaţi de armata turcă, operaţiunea de retragere „va înceta imediat”. „Vom face uz, dacă va fi cazul, de dreptul nostru la legitimă apărare şi represalii'', a declarat Karayilan, fără să indice un calendar precis pentru încheierea operaţiunii de retragere şi nici dacă rebelii combatanţi ai PKK vor depune armele înainte de a se retrage.

În prezent, pe teritoriul turc se află aproximativ 2.000 de rebeli kurzi, la care se adaugă alţi 2.500 în bazele situate în extremul nordic al Kurdistanului irakian, în munţii Kandil.

Retragerea kurzilor de pe teritoriu turc este al doilea pas din planul lui Ocalan. Următorul pas, cel de-al treilea, după retragerea trupelor din Turcia, ar fi dezarmarea şi reintegrarea gherilelor PKK.

În cele trei decenii de la izbucnirea conflictului, în 1984, au murit aproximativ 40.000 de oameni.

infografie pkk
Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite