Trimisul SUA: NATO va aproba noi planuri regionale de apărare la summitul de la Vilnius

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Potrivit lui Julianne Smith, „este important ca acestea să fie planuri în multe domenii”.

Steagul Finlandei pregatit pentru arborare la NATO FOTO EPA EFE jpg

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) va aproba noi planuri regionale de apărare și descurajare la următorul său summit din capitala Lituaniei, a declarat miercuri reprezentantul permanent al SUA la sediul NATO de la Bruxelles, Julianne Smith.

"În ceea ce privește descurajarea și apărarea în mod specific, vom lansa noi planuri regionale. Acest lucru este semnificativ pentru că vom avea planuri de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, cum ar fi spațiul cibernetic. Și vom avea o nouă structură de comandă și control cuplată cu o structură originală de planificare”, a spus diplomatul, comentând printr-un link video la un seminar la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană din Washington cu privire la programul summitului alianței de la Vilnius. Această întâlnire va avea loc în perioada 11-12 iulie.

În plus, Smith a confirmat că discuțiile de la summit vor fi despre creșterea cheltuielilor colective de către blocul nord-atlantic. Diplomatul a amintit că țările NATO la summitul din Țara Galilor din septembrie 2014 au decis să facă ținta de 2% din PIB pentru toate țările alianței. Ar trebui să fie realizat până în 2024. „Este un minim, nu un maxim”, a spus trimisul american despre acest nivel al cheltuielilor. Potrivit informațiilor sale, în prezent doar 7-8 membri NATO alocă o astfel de sumă pentru cheltuielile militare. „Ne așteptăm ca acest număr să fie semnificativ mai mare anul viitor”, a spus Smith. Potrivit prognozei sale, în jurul anilor 2025-2026, cheltuielile militare ale blocului vor crește și mai mult. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite