Tranzitul de produse agricole și alimentare ucrainene. Kievul discută cu Varșovia și Bucureștiul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conducerea de la Kiev caută soluții pentru redeschiderea tranzitului de produse alimentare şi cereale via Polonia după ce Varșovia și Budapesta au anunţat interdicţii la unele importuri din Ucraina, relatează Reuters.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

„Primul pas, în opinia noastră, ar trebui să fie deschiderea tranzitului, pentru că este foarte important şi este lucrul care ar trebui făcut necondiţionat şi, după aceasta, vom vorbi despre alte lucruri”, a declarat ministrul Agriculturii, Mikola Solski, înaintea deplasării sale la Varșovia, luni.

Agricultorii polonezi se plâng de faptul că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene, ci rămân în ţara lor, ceea ce provoacă reducerea preţurilor grânelor.

Preşedintele partidului Lege şi Justiţie (PiS, aflat la putere în Polonia), Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a Executivului de la Varșovia, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă.

„În ceea ce priveşte cifrele, tot ceea ce a trecut graniţa poloneză (din Ucraina, n. red.) constituie în jur de 10% din totalul (mărfurilor alimentare, n. red.) exportate de Ucraina”, a afirmat Solski.

Potrivit ministrului ucrainean al Agriculturii, livrările spre Ungaria au reprezentat circa 6% din exporturile agricole ale Ucrainei.

Solski a subliniat că tranzitul produselor alimentare ucrainene prin Ungaria şi Slovacia nu a fost afectat. El a mai afirmat că va avea discuţii suplimentare în România miercuri şi în Slovacia joi, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite