Theresa May va cere permisiunea reginei de a forma noul guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic Theresa May va merge vineri, în jurul orei locale 12.30 (14.30 ora României), la regina Elisabeta a II-a pentru a cere permisiunea de formare a noului executiv, a anunţat un purtător de cuvânt al Guvernului britanic, citat de Sky News.

Surse din Partidul Unionist Democrat (DUP) din Irlanda de Nord au precizat că May se bucură de susţinerea formaţiunii şi poate forma o majoritate.

„Vrem să fie un Guvern. Am lucrat bine cu May. Alternativa este intolerabilă“, au declarat surse din formaţiunea nord-irlandeză pentru „The Guardian“.

Acordul vine după discuţii prelungite cu DUP pe parcursul nopţii de joi spre vineri. Printre concesiile făcute de conservatori în schimbul susţinerii s-ar număra promisiunea că Irlanda de Nord nu va primi „statut special“ post-Brexit.

Potrivit surselor citate de partidul nord-irlandez, liderii formaţiunii au decis să o susţină pe May pentru ca Jeremy Corbyn, liderul Partidului Laburist, să nu devină premier.

La numărarea voturilor în 649 din cele 650 de circumscripţii, conservatorii au obţinut 318 mandate - cu 12 mai puţine ca în fostul Parlament - şi nu mai pot obţine 326, pentru a deţine controlul în Legislativ.

Laburiştii au obţinut 261 de mandate, cu 29 mai multe decât aveau în legislativul precedent.

Formaţiunea scoţiană SNP are 35 de mandate, cu 21 mai puţine decât înainte, iar liberal-democraţii au 12 mandate, cu patru mai multe.

DUP a obţinut zece mandate, cu două mai multe decât în fosta legislatură.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite