Jeremy Corbyn, în ofensivă după alegeri. Şeful laburiştilor se declară „pregătit“ să-şi servească ţara şi să formeze un guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jeremy Corbyn FOTO EPA
Jeremy Corbyn FOTO EPA

Liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn se declară „pregătit să-şi servească“ ţara, dar respinge eventuale înţelegeri ori acorduri cu alte partide în Parlament.

Corbyn a apreciat, în urma succesului laburiştilor în aceste alegeri în care premierul Theresa May şi-a pierdut majoritatea în Camera Comunelor, că oamenii s-au săturat de austeritate şi tăieri bugetare, relatează AP, potrivit news.ro.

El a îndemnat-o din nou pe May să demisioneze.

Premierul a convocat alegeri anticipate cu speranţa de a-şi consolida poziţia, însă formaţiunea ei a pierdut majoritatea în camera inferioară a Parlamentului - 12 mandate faţă de fostul Legislativ.

În schimb, laburiştii au obţinut cu 31 de mandate mai multe decât în fostul Parlament.

„Politica s-a schimbat“, a remarcat Corbyn.

„Politica nu se mai întoarce în cutia în care era înainte“, a insistat el.

Liderul laburist a declarat, de asemenea, că negocierile asupra ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană trebuie să continue, indiferent de partidul care formează următorul guvern.

Întrebat dacă negocierile pentru Brexit, care ar urma să înceapă pe 19 iunie, ar trebui amânate, Corbyn a declarat pentru Sky News: „Vor trebui să continue pentru că a fost invocat Articolul 50, Guvernul în funcţie, în 11 zile, va trebui să desfăşoare acele negocieri pentru Brexit“.

„Poziţia noastră este foarte clară, vrem un Brexit care să pună locurile de muncă pe primul plan, deci cel mai important lucru este acordul comercial cu Europa“, a adăugat el.

Corbyn a mai apreciat că laburiştii sunt cei care au câştigat alegerile, pentru că au reuşit să obţină mai multe mandate şi o proporţie mai mare din voturi decât la scrutinul precedent.

Laburiştii vor să formeze un guvern minoritar

Mai mult, laburiştii sunt hotărâţi să formeze un guvern minoritar, potrivit unui anunţ făcut de purtătorul de cuvânt pe probleme financiare John McDonnell.

„Vom ieşi în faţă pentru a ne servi ţara şi vom forma un guvern minoritar, iar motivul acestui lucru este că eu nu cred că Partidul Conservator este stabil“, a declarat McDonnell pentru BBC.

„Eu nu cred că premierul este stabil“, a spus el.

„Nu vreau să insult, dar cred că ea (May) este un premier falit“, a mai declarat el pentru BBC Radio, potrivit news.ro.

McDonnell a respins totodată ideea formării vreunei coaliţii cu vreun partid.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite