Theresa May, în corzi. Premierul britanic confirmă amânarea votului pe acordul privind Brexitul şi anunţă că va avea discuţii de urgenţă cu liderii UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Theresa May a confirmat, într-un discurs ţinut în Camera Comunelor, amânarea votului asupra acordului privind Brexitului şi a susţinut că va avea discuţii de urgenţă cu liderii UE.

Premierul britanic a afirmat că există susţinere pentru multe părţi ale acordului, această afirmaţie fiind primită cu râsete de parlamentari. Însă, a precizat ea, mulţi se opun soluţiei de rezervă privind graniţa din Irlanda de Nord iar dacă votul ar fi avut loc, acordul nu ar fi fost aprobat, astfel că a trebuit să fie amânat.

Ea a adăugat că va organiza întâlniri de urgenţă cu liderii UE pentru a discuta despre posibile modificări ale soluţiei de rezervă privind graniţa din Irlanda de Nord. May a declarat că a vizitat graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord şi că oamenii de acolo vor să îşi continue vieţile la fel ca până acum, fără o graniţă strictă.

May nu a precizat pentru ce dată va fi amânat votul, însă a sugerat că ar putea avea loc până pe 21 ianuarie. Liderul opoziţiei, Jeremy Corbyn, i-a transmis lui May că nu are rost să aducă în faţa parlamentarilor “acelaşi acord”.

El a întrebat-o pe May dacă doreşte schimbări substanţiale sau doar unele minore. Corbyn a precizat că dacă premierul nu poate renegocia acest acord, atunci ar trebui să îşi dea demisia.

May a răspuns că acest acord este cel mai bun pentru a respecta rezultatele referendumului şi pentru a proteja locurile de muncă. Ea a precizat că Corbyn a refuzat să accepte orice acord care ar fi implicat o soluţie de rezervă privind graniţa irlandeză. May îşi doreşte ca Marea Britanie să poată renegocia acordurile privind comerţul, însă acest lucru nu ar fi posibil în planul Partidului Laburist de a rămâne în uniunea vamală.

Într-o declaraţie adresată parlamentului, Theresa May a mai admis că în Camera Comunelor nu există o majoritate care să sprijine mecanismul de ''backstop'' (plasă de siguranţă) pentru Irlanda de Nord prevăzut în acordul convenit cu UE.

''Este clar că, în timp ce există susţinere pentru multe dintre aspectele esenţiale ale înţelegerii, într-o chestiune, cea a backstop-ului pentru Irlanda de Nord, există o preocupare profundă şi extinsă'', a spus şefa executivului britanic.

''Prin urmare, vom amâna votul programat pentru mâine, astfel încât să nu divizăm Camera'' Comunelor, a confirmat ea informaţiile apărute puţin mai devreme, adăugând că guvernul său va intensifica pregătirile pentru o eventuală ieşire din UE fără niciun acord cu Bruxelles-ul, încercând în acelaşi timp să obţină din partea europenilor ''garanţii'' care să vină în întâmpinarea îngrijorărilor exprimate de parlamentarii britanici.

Guvernul britanic a publicat săptămâna trecută, forţat de parlament, avizul juridic complet întocmit asupra acordului privind Brexitul încheiat cu UE, aviz care avertizează că Regatul Unit riscă să rămână captiv în negocieri fără sfârşit cu blocul comunitar dacă aplică aşa-numitul mecanism al ''plasei de siguranţă'' (backstop) pentru Irlanda de Nord.

Acest ''backstop'' a fost acceptat de premierul Theresa May pentru a scoate din impas negocierile cu UE şi el prevede că Regatul Unit va rămâne în uniunea vamală cu UE şi că Irlanda de Nord va rămâne şi ea aliniată unor anumite norme ale pieţei unice europene dacă Londra şi Bruxelles-ul nu reuşesc să convină o altă soluţie pentru frontiera dintre Republica Irlanda şi Irlanda de Nord sau nu reuşesc să convină un nou tip de relaţie comercială post-Brexit.

Anterior în cursul zilei, Comisia Europeană a exclus orice renegociere a acordului privind Brexitul.

Partidul Naţionalist Scoţian va susţine o potenţială moţiune de cenzură împotriva guvernului lui May

Parlamentarii Partidului Naţionalist Scoţian (SNP) vor susţine o potenţială moţiune de cenzură a Partidului Laburist împotriva premierului Theresa May, a anunţat liderul partidului, Nicola Sturgeon, luni, scrie Reuters.

„Dacă Partidul Laburist va depune o moţiune de cenzură împotriva acestui guvern incompetent mâine, SNP va o va susţine şi apoi putem lucra împreună pentru a oferi oamenilor şansa de a opri Brexitul printr-un nou vot. Acest dezastru nu poate continua, aşa că ce spuneţi?, a scris Sturgeon pe Twitter.

Partidul Laburist a informat luni că Marea Britanie nu mai are „un guvern funcţional” şi că planul alternativ al partidului privind Brexitul ar trebui să fie principalul subiect în discuţiile cu blocul european.

Partidul Laburist: Marea Britanie nu mai are un guvern funcţional

Partidul Laburist, principala formaţiune de opoziţie din Marea Britanie, a informat luni că ţara nu mai are „un guvern funcţional” şi că planul alternativ al partidului privind Brexitul ar trebui să fie principalul subiect în discuţiile cu blocul european, scrie Reuters.

„Guvernul a decis că acordul privind Brexitul al premierului Thereas May este atât de dezastruos  că a fost nevoie de pasul disperat de a amâna propriul vot în cel de-al 12-lea ceas”, a precizat liderul laburist, Jeremy Corbyn, într-un comunicat.

„Nu avem un guvern funcţional ... Planul alternativ al Partidului Laburist pentru un acord care pune în prim plan locurile de muncă trebuie să fie principalul subiect în viitoarele discuţii cu Bruxelles”, a adăugat el.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite