Theresa May cere Uniunii Europene o amânare a Brexitului până pe 30 iunie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marii Britanii, Theresa May, a cerut Uniunii Europene, printr-o scrisoare, încă o amânare a ieşirii Marii Britanii din blocul comunitar, de data aceasta la 30 iunie, informează BBC.

În scrisoarea sa, prim-ministrul a notat: „Regatul Unit urmăreşte o nouă prelungire [...] şi propune ca această perioadă să se încheie pe 30 iunie 2019. Dacă partidele pot ratifica acordul înaintea acestei date, guvernul propune ca perioada să fie încheiată mai devreme.”

Recunoscând faptul că este „frustrant” că procesul nu a fost încă concluzionat, May a adăugat că Marea Britanie a vrut să se asigure că este posibil să se retragă în timp util pentru a anula alegerile parlamentare europene „dar va continua să facă pregătiri pentru a organiza alegeri, dacă acest lucru nu se va dovedi posibil.”

Mişcarea a venit după ce au apărut informaţii că Donald Tusk face presiuni asupra EU27 pentru a-i oferi Theresei May o prelungire „flexibilă” de un an a Articolului 50, cu opţiunea de a părăsi UE mai devreme odată ce acordul de retragere este ratificat de parlament. În schimb, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat, miercuri, că Marea Britanie nu va mai obţine o scurtă amânare a Brexit dacă Parlamentul Regatului Unit nu va aproba acordul de ieşire din UE la data de 12 aprilie, cel târziu.

„12 aprilie este ultimul termen-limită pentru aprobarea Acordului de retragere de către Camera Comunelor. Dacă până atunci nu vor face aceasta, nu va mai fi posibilă nicio altă scurtă amânare”, a declarat şeful CE în Parlamentul European.

„Un scenariu fără acord la miezul nopţii pe 12 aprilie este acum foarte probabil. Nu este rezultatul pe care îl doresc. Dar este un rezultat pentru care m-am asigurat că UE este pregătită”, a adăugat preşedintele Comisiei Europene.

Pentru moment, potrivit calendarului stabilit de europeni, în cazul în care Camera Comunelor nu ratifică acordul retragerii încheiat de premierul Theresa May cu Cei 27, Brexitul urmează să aibă loc la 12 aprilie - iar regatul părăseşte Uniunea fără acord.

Un summit extraordinar UE este prevăzut la 10 aprilie, la Bruxelles, în vederea discutării continuării procesului, în funcţie de soluţia găsită de Londra.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite