The Guardian: Europa riscă să ajungă la propriul blocaj instituţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea Europeană

Europenii, miraţi si chiar îngrijoraţi de blocajul instituţional din Statele Unite şi de riscul intrării ţării în incapacitate de plată, au resimţit poate chiar un sentiment de tip satisfacţie pentru necazurile altora, anunţă publicaţia The Guardian.

În fond, în ultimii ani, liderii europeni au fost ridiculizaţi şi dispreţuiţi pentru problemele globale generate de disfuncţionalitatea zonei euro – economiile europene fiind mereu pe marginea prăpastiei şi revenindu-şi cu puţin timp înainte de redeschiderea pieţelor financiare.

Totuşi, Europa s-ar putea confrunta cu propriul blocaj instituţional – în mod clar mai puţin dramatic decât cel al agenţiilor guvernamentale americane, dar având cauze similare.

Aşa cum la Washington Tea Party a transformat Congresul Statelor Unite într-o instituţie paralizată şi demnă de propriul dispreţ, o alianţă a partidelor cu doctrine împotriva Uniunii Europene ar putea conferi Europei propria versiune a „blocajului”, dacă vor obţine suficiente voturi în scrutinul europarlamentar de anul viitor.

Elitele europene – şi fiecare cetăţean căruia îi pasă de viitorul Uniunii Europene – ar trebui să înceapă să analizeze acest scenariu. Propunerile de a face UE mai democrată s-au concentrat frecvent pe ideea de a le oferi mai multe prerogative eurodeputaţilor – plecând de la ipoteza naivă că Parlamentul va fi mereu, în mod automat, pro-european.

Dar dacă Parlamentul European va fi ocupat de o versiune europeană a Tea Party, un grup ghidat de principiul că guvernul însuşi este o problemă? Premierul Italiei, Enrico Letta, avertiza într-un interviu acordat ziarului „New York Times“ că principalele partidele politice pro-europene trebuie să obţină cel puţin 70% din voturi pentru a evita „o legislatură de coşmar”.

Nu toate partidele care critică moneda euro sunt împotriva UE. Cu toate acestea, un număr semnificativ de formaţiuni care sunt cu adevărat împotriva UE sunt distructive, pur şi simplu, şi au contradicţii doctrinare fundamentale. Aceste partide afirmă că au legitimitate democratică pe baza voturilor primite în scrutinul europarlamentar, însă, în acelaşi timp, susţin că Parlamentul European este nedemocratic. Cu alte cuvinte, propun închiderea întregului sistem politic dar, în mod ideal, ar vrea să păstreze banii şi prestigiul aferente statutului de europarlamentar.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite