Terorismul intern creşte în intensitate în Grecia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Grecia riscă să revină în capcana terorismului intern pe fondul eşecului guvernului Tsipras în asigurarea respectării legii şi ordinii.

Militanţii antisistem din Grecia şi-au înteţit în ultimul timp atacurile împotriva ţintelor sale. Un colet-capcană a vizat în martie Ministerul german de Interne, iar altul a explodat ulterior la sediul din Paris al FMI, rănind un angajat. Aceste acte au culminat cu atacul de la sfârşitul lunii trecute împotriva fostului premier Lucas Papademos, care a fost grav rănit în centrul Atenei după ce a deschis o scrisoare-capcană.

Astfel de atacuri păreau dispărute în Grecia, dar s-au reluat pe fondul incapacităţii Greciei de a-şi reveni din criza economică.

În opinia liderul partidului Noua Democaţie, Kyriakos Mitsotakis, aflat în opoziţie, responsabil de renaşterea terorismului intern în Grecia este premierul de stânga Alexis Tsipras, relatează „Politico“. Liderul conservator îl acuză pe rivalul său politic că nu a luat măsurile adecvate de protejare a potenţialelor ţinte, printre care s-ar afla şi el însuşi.

„Este foarte, foarte îngrijorător. Este îngrijorător atât pentru siguranţa mea, cât şi în general“, a afirmat el pentru „Politico“ în cursul unei vizite la Bruxelles.

Mitsotakis spune că l-a vizitat pe Papademos la spital şi că acesta din urmă „este norocos că încă mai trăieşte“.

Cele trei atacuri menţionate mia sus poartă semnătura grupării anarhiste Conspiraţia Celulelor de Foc.

Această grupare era dată dispărută în 2011, odată cu arestarea mai multor lideri de-ai săi. Însă numeroşi experţi în securitate avertizează că liderii Conspiraţia Celulelor de Foc nu şi-au încetat activitatea, continuând să recruteze membri şi să direcţioneze atacuri din spatele gratiilor.

„Suntem singura ţară din Europa care are parte de terorism intern din cauza extremei stângi“, a deplâns liderul conservator grec, acuzând Syriza, partidul aflat la putere, de promovarea unei „culturi a urii“.

Potrivit experţilor, anarhiştii de astăzi ai Greciei sunt tineri educaţi ce provin din clasa de mijloc şi ţin să-şi arate ostilitatea faţă de sistem.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite