Teoria victoriei lui Putin este epuizarea Ucrainei, susțin analiștii ISW
0Teoria actuală a victoriei liderului rus Vladimir Putin în Ucraina vizează prelungirea războiului și susține că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina și pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură, susține Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).
Constrângerile pe termen mediu și lung asupra capacităților militare rusești și asupra producției militar-industriale vor submina capacitatea Rusiei de a susține operațiuni ofensive susținute, menite să prelungească războiul și să epuizeze Ucraina, susțin analiștii militari.
„Putin și comandamentul militar rus au ordonat armatei ruse să desfășoare operațiuni ofensive de-a lungul liniei frontului din estul și nord-estul Ucrainei timp de un an, care sunt menite să epuizeze forțele ucrainene și să împiedice Ucraina să acumuleze forța de luptă și logistica necesare pentru a desfășura operațiuni contraofensive care să contracareze inițiativa rusă în întregul teatru de război.
Putin și comandamentul militar rus consideră că menținerea inițiativei în întregul teatru de operațiuni este o prioritate strategică și și-au demonstrat toleranța față de ofensive prelungite care au ca rezultat avansuri treptate, cu multe victime, departe de obiectivele operaționale vizate.”
Teoria victoriei a lui Putin se bazează pe ideea că trupele ruse vor desfășura ofensive succesive la nesfârșit, dar aceste asalturi epuizante vor deteriora atât de mult efectivele și echipamentele rusești, încât forțele ruse vor fi nevoite să încetinească ritmul ofensivei în cel puțin unele zone ale frontului, oferind forțelor ucrainene posibilitatea de a lupta și, eventual, de a prelua inițiativa pe câmpul de luptă în acele zone.
ISW a observat o creștere constantă și generalizată a stimulentelor financiare oferite de autoritățile ruse pentru semnarea unui contract militar cu Ministerul rus al Apărării, ceea ce indică faptul că Rusia își epuizează rezerva de voluntari dispuși să servească.
Rusia se bazează în prezent pe refacerea stocului său mare, dar limitat, de echipamente din era sovietică pentru a înlocui pierderile semnificative din Ucraina, iar stocul pare să se epuizeze într-un ritm din ce în ce mai rapid.
Rusia a valorificat parteneriatele cu Coreea de Nord și Iran pentru a achiziționa muniții și echipamente militare și a colaborat, de asemenea, cu Republica Populară Chineză (RPC) pentru a achiziționa componente esențiale pentru producția de apărare, însă aceste achiziții internaționale nu vor putea satisface toate nevoile logistice ale Rusiei în Ucraina.
La 16 octombrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a prezentat în parlamentului ucrainean un plan de victorie în cinci părți pentru Ucraina, care vizează câștigarea războiului până la sfârșitul anului 2025 și care include un angajament de a pune la dispoziție trupe ucrainene cu experiență pentru a apăra flancul estic al NATO după încheierea războiului din Ucraina.
Teoria actuală a victoriei lui Putin în Ucraina vizează prelungirea războiului și susține că trupele ruse pot rezista mai mult decât sprijinul occidental pentru Ucraina și pot înfrânge rezistența ucraineană, câștigând un război de uzură. Cu toate acestea, este probabil ca Rusia să se confrunte cu constrângeri serioase pe termen mediu și lung care vor submina acest efort strategic.
Nici Igor Ghirkin nu crede în strategia lui Putin
Naționalistul și fostul ofițer FSB rus Igor Ghirkin, încarcerat, a pus la îndoială teoria victoriei Kremlinului și a estimat că anul 2025 și posibil sfârșitul anului 2024 vor fi un „test serios” pentru Rusia, deoarece Kremlinul nu a rezolvat încă problemele pe termen mediu și lung legate de formarea forțelor armate și de potențialul industriei de apărare.
Ghirkin a apreciat, de asemenea, că ofensiva rusă din vara-toamna anului 2024 nu și-a atins obiectivele pe întregul teatru de operațiuni și este puțin probabil să facă acest lucru în ajunul sezonului noroios, deși trupele ruse continuă operațiunile ofensive intensive în mai multe zone operaționale din Ucraina.
Președintele american Joe Biden a anunțat un nou pachet de ajutor militar în valoare de 425 de milioane de dolari pentru Ucraina după o convorbire telefonică cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, la 16 octombrie.
Ministerul Apărării din Coreea de Sud a declarat la 16 octombrie că monitorizează „îndeaproape” semnele conform cărora trupele nord-coreene sprijină în mod direct acțiunile militare ale Rusiei în Ucraina, pe fondul informațiilor conform cărora armata rusă antrenează soldați nord-coreeni. Trupele ruse au avansat recent în nordul regiunii Harkov, în apropiere de Kreminna, Siversk și Torețk.