Tensiuni la Tiraspol: Scurgeri de date despre spioni ruşi în Transnistria. Lista ajunsă într-o publicaţie din Republica Moldova

0
0
FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

O publicaţie din Republica Moldova anunţă că a primit o listă a spionilor ruşi din Transnistria transmistă de „patrioţi” din aşa-numitul Minister al Securităţii de Stat de la Tiraspul care îşi doresc „liniştea”. Lista conţine detalii despre numele persoanelor respective, numele de cod, funcţia lor oficială şi date personale.

„În atenţia Preşedintelui Republicii Moldova, reprezentanţi ai autorităţilor de stat ale Republicii Moldova, şefii organelor de drept din Moldova şi Ucraina, reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditate în Moldova, reprezentanţi ai presei moldoveneşti şi ucrainene.

Noi, un grup de patrioţi din Ministerul Securităţii Statului al PMR, vă atragem atenţia asupra situaţiei critice care s-a dezvoltat în PMR (Republica Moldoveneească Nistreană, n. red.) în acest moment.

Republica Moldovenească Nistreană se află într-o situaţie dificilă”, începe comunicatul care conţine lista de spioni.

„Pe de o parte, elitele regionale încearcă să menţină un echilibru între viaţa paşnică a populaţiei civile din regiune, pe de altă parte, forţele distructive ale protejaţilor Federaţiei Ruse fac ceva pentru a implica regiunea în acţiuni provocatoare şi distructive care pot distruge pacea fragilă din statul nostru”, continuă textul, care a fost transmis publicaţiei ava.md.

„Analizând situaţia militară şi politică actuală din regiune, precum şi luând în considerare declaraţiile agresive şi inadecvate ale liderilor militari ai Federaţiei Ruse, am decis să dezvăluim datele de instalare a reţelei de informaţii a Direcţiei Principale a Statului Major General ale Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse, ale căror scopuri şi obiective includ pregătirea provocărilor în regiune.

Coordonarea acestei lucrări distructive în regiune este realizată de consilierul preşedintelui PMR, generalul-maior Razgonov Vitali Leonidovici, care a ajuns în PMR în 2019, potrivit căruia nu există ordin de revocare din serviciu în forţele armate”, se arată în comunicat.

„Generalul-maior Razgonov, în calitate de reprezentant al Direcţiei Principale a Statului Major al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse din PMR, a fost însărcinat cu pregătirea grupurilor de sabotaj în regiune, creând o reţea de agenţi a Direcţiei Principale a Statului Major al Forţele Armate ale Federaţiei Ruse, destabilizarea situaţiei politice din Moldova şi o serie de regiuni ale Ucrainei, desfăşurarea de operaţiuni de informare psihologică în regiune, acordarea de suport informaţional pentru o operaţiune militară specială în Ucraina.

Noi, patrioţi din Ministerul Securităţii Statului al PMR, nu vom permite ca tânăra noastră dar mândră republică să fie atrasă într-o situaţie de război, violenţă, devastare, haos şi moarte. Vedem ce se întâmplă cu adevărat în Ucraina. Ne dorim pace şi stabilitate în regiunea noastră.

În acest sens, dezvăluim prima parte a informaţiilor referitoare la membrii reţelei de informaţii a Direcţiei Principale a Statului Major General al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse. Dacă colegii noştri nu învaţă din asta şi continuă să desfăşoare lucrări distructive în regiune, vom lua alţi paşi pentru a le opri complet acţiunile şi a reduce consecinţele negative ale muncii lor anterioare”.

Lista agenţilor sub acoperire din cadrul Centrului 74 de Informaţii al Direcţiei de Informaţii a Cartierului General al Districtului Militar de Vest al Forţelor Armate RF (GU GSh RF Armate) cu sediul în Tiraspol:

- Pseudonim „Comerţ” - Neagu Vitali Nikolaevici, născut la 24 aprilie 1976, cetăţean al Federaţiei Ruse şi al PMR, ministrul Afacerilor Interne al PMR, fost preşedinte al Comitetului de Stat Vamal al PMR, locuieşte la Tiraspol.

- Pseudonim „Şiftain” - Nebîigolova Igor Petrovici, cetăţean al Federaţiei Ruse şi al PMR, ataman al armatei de cazaci ai Mării Negre, locuieşte la Tiraspol.

- Pseudonim „Antrenor” - Liudmila Mikailovna Koval, născută la 25 ianuarie 1964, redactor-şef al ziarului „Profsoiuznîe vesti”, locuieşte la Tiraspol.

- Pseudonim „Politician” - Sanduţa Vladimir Ilici, nascut la 1 septembrie 1954, corespondent al „RIA-Novosti” şi reprezentant al serviciului de presă al Comisiei Unite de Control, cetăţean al PMR şi al Federaţiei Ruse.

- Pseudonim „Faust” - Gherasiutenko Serghei Pavlovici, născut la 08.04.1960, cetăţean al PMR şi al Federaţiei Ruse, şeful Statului Major General al Forţelor Armate – prim-viceministru al Apărării al PMR, general-maior, locuieşte la Tiraspol.

- Pseudonim „Lemur” - Buga Igor Semionovici, născut la 10.09.1964, deputat al Consiliului Suprem al PMR, cetăţean al PMR, Republicii Moldova şi Federaţiei Ruse, preşedinte al reprezentanţei publicului panrus organizaţia „Frăţia de luptă” din Stânga Nistrului, preşedinte al „Asociaţiei Veteranilor de Război din Afganistan” din Stânga Nistrului, fost deputat al consiliului orăşenesc Tiraspol, locuieşte la Tiraspol.

- Pseudonim „Gorjer” - Bucika Vladimir Alekseevici, născut la 18 septembrie 1957, cetăţean al Federaţiei Ruse şi al PMR, fost preşedinte al organizaţiei obşteşti „Uniunea Apărătorilor Transnistriei”, deputat al Consiliului Suprem al PMR, locuieşte la Tiraspol.

- Pseudonim „Cestnîi” - Prodan Nikolai Georghievici, cetăţean al Federaţiei Ruse şi al PMR, preşedinte al organizaţiei obşteşti „Sindicatul Muncitorilor din Afaceri Interne „Onoarea şi Dreptul”, membru al Prezidiului Sindicatului structurilor de putere din PMR.

Împreună să păstrăm liniştea pe Nistru!!”

Această listă este făcută publică în contextul tensionării situaţiei în Transnistria. Trei explozii au fost constate luni după-amiază şi marţi dimineaţa în Transnistria, un teritoriul separatist prorus din estul Republicii Moldova. În plus, focuri de armă au fost auzite miercuri dimineaţă în jurul depozitului de la Cobasna, care găzduieşte armament încă de pe vremea Uniunii Sovietice. Separatiştii de la Tiraspol susţin că drone au fost observate marţi seara în zonă, iar împuşcăturile ar proveni dinspre teritoriul ucrainean.

„Analizele noastre arată că există tensiuni între diferite forţe în interiorul regiunii, iar acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană şi afectează Republica Moldova. Condamnăm orice acţiuni şi tentative de a pune în pericol siguranţa Republicii Moldova. Chişinăul insistă asupra reglementării paşnice a regiunii”, a reacţionat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

La rândul său, liderul administraţiei separatiste de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a sugerat că există „urme” ale Ucrainei în exploziile din Transnistria. „După izbucnirea ostilităţilor din Ucraina, Transnistria şi-a menţinut neutralitatea şi a declarat în mod deschis acest lucru - că nu suntem agresori, că Transnistria nu a plănuit şi nu are de gând să-şi atace vecinii. (...) Presupun că cei care au organizat acest atac au scopul de a atrage Transnistria în conflict. Şi pot spune cu încredere că acest lucru nu se va întâmpla. Transnistria se va putea apăra. Cu siguranţă îi vom găsi pe toţi cei care sunt complici la aceste acte criminale”, a spus Krasnoselski.

De la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că este de acord cu evaluarea făcută de Maia Sandu şi a acuzat serviciile secrete ruseşti că se dedau la provocări în Transnistria.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite