Tensiuni în Transnistria. Separatiștii se plâng la UE de guvernul de la Chișinău

0
Publicat:

Regiunea separatistă Transnistria au acuzat autoritățile centrale moldovene că i-au ignorat propunerile pentru soluționarea conflictului din regiune și că oficialii de la Chișinău au impus o "blocadă bancară", relatează Agerpres.

Tiraspol FOTO Arhivă
Tiraspol FOTO Arhivă

Liderul regiunii separatiste proruse Transnistria, Igor Krasnoselski, i-a transmis ambasadorului UE că Guvernul Republicii Moldova i-a ignorat declarația pe care a propus-o și care cerea o soluționare pașnică a disputei privind Transnistria.

"Declaraţia este un pas bun, pozitiv. Poziţia moldovenească, prin faptul că a refuzat să semneze un document despre pace, este de neînţeles (...) Toată lumea, inclusiv partea moldoveană, vorbeşte despre pace şi exclude agresiunea. Haideţi să semnăm şi să materializăm această dorinţă", a declarat Krasnoselski.

Liderul separatist i-a mai spus ambasadorului UE la Chișinău că mai multe conturi bancare ale afacerilor transnistriene din băncile moldovenești au fost închise. Acesta a acuzat că accesul le-a fost restricționat la programele UE menite să dezvolte relațiile comerciale. Krasnoselski a numit acest lucu o "o blocadă bancară".

Comentariile vin la o săptămână după ce Uniunea Europeană a lansat negocieri de aderare cu Republica Moldova.

La rândul său,  Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a declarat pentru portalul de ştiri newsmaker.md că declaraţia propusă are "obiective lipsite de scrupule" şi s-a angajat să-şi continue eforturile diplomatice.

Regiunea moldoveană Transnistria, care se învecinează cu Ucraina, s-a separat de facto de Republica Moldova în 1992 şi funcţionează în prezent cu un sprijin puternic din partea Moscovei. La începutul acestui an, autoritățile transnistriene au denunțat taxele vamale moldoveneşti la mărfurile care ies şi intră în regiune, iar oficialii locali au cerut ajutor din partea Rusiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite