The Atlantic: Budapesta, placa turnantă a extremismului european

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Naţionalişti din Suedia, Regatul Unit, Franţa şi chiar Statele Unite, care se simt nedreptăţiţi în ţările lor de origine şi care dispreţuiesc valorile liberale ale acestora, şi-au găsit refugiul în Ungaria.

Ei sunt, după cum notează „The Atlantic“ într-o analiză pe această temă, exponenţi ai acelei categorii de „refugiaţi“ care intră în graţiile premierului ungar, Viktor Orban, lider al partidului antiimigraţie şi naţionalist-conservator Fidesz. 

De altfel, însuşi Orban a explicat, în discursul său privind starea naţiunii din luna februarie a acestui an, cine anume este binevenit în ţara pe care o guvernează. „Îi vom lăsa să intre pe adevăraţii refugiaţi: germani, olandezi, francezi şi italieni, politicieni îngroziţi şi jurnalişti care aici, în Ungaria, vor să găsească acea Europă pe care au pierdut-o în ţările lor natale“, a afirmat el.

„Refugiaţii“ lui Orban, care au început totuşi să ia drumul Ungariei încă de acum câţiva ani, nici că puteau să găsească un loc mai potrivit pentru ei, având în vedere faptul că majoritatea locurilor din Parlamentul de la Budapesta sunt ocupate de partide naţionaliste - Fidesz, aflat la guvernare, şi Jobbik, cel mai mare partid de opoziţie şi ai cărui membri îşi exprimă deschis poziţii antisemite, împotriva romilor, precum şi dorinţa de a păstra „Ungaria pentru ungari“.

Acest context a permis înflorirea, la Budapesta, a unei culturi a sistemului de extremă-dreapta. În plus, venind din toată Europa şi din Statele Unite, aceşti naţionalişti au creat un circuit structurat de propagandă, în speranţa că ideile lor se vor răspândi la scară largă.

Editură dedicată

Piesa-cheie a acestui mecanism este casa de editură Arktos Media, cunoscută pentru traducerea în engleză a unor texte considerate de referinţă pentru dreapta alternativă, printre care şi prima traducere integrală a textelor lui Aleksandr Dughin, etichetat drept „gurul intelectual al lui Putin“. „Etnonaţionalismul“ lui Dughin, o credinţă în crearea unor state-naţiuni omogene etnic, a fost sprijinit de cei care susţin că Europa şi America sunt naţiuni nativ albe. 

Arktos publică, de obicei, titluri care promovează puncte de vedere caracterizate ca fiind „alternativa la modernitate“ şi critici la adresa liberalismului, drepturilor omului şi democraţiei moderne, scrie „The Atlantic“.

Activităţile Arktos au început în anul 2010 în India, când un om de afaceri suedez - Daniel Friberg - a preluat o casă de editură „tradiţionalistă“, condusă de americanul John B. Morgan. 

În primii ani de existenţă a companiei, ambii au trăit în India. Însă la începutul anului 2014, atât Friberg, cât şi Morgan s-au mutat la Budapesta în încercarea de a extinde operaţiunile editurii.

Între timp, Morgan a plecat de la Arktos şi lucrează acum pentru o editură „naţionalist-albă“, care are şi ea activităţi la Budapesta.

Cât despre Friberg, el a avut, înainte de a se ocupa de Arktos, legături puternice cu extremiştii de dreapta din Suedia. 

În adolescenţă, a fost implicat în activităţi ale unor grupări neonaziste, iar la vârsta de 28 de ani, a ajutat la construirea şi administrarea forumului online Nordisk.nu, cu 22.000 de membri, un loc de întâlnire virtuală pentru naţional-socialiştii scandinavi, printre care Anders Breivik, extremistul de dreapta norvegian, cunoscut pentru planificarea şi executarea atacurilor din Oslo şi Utøya de pe data de 22 iulie 2011, soldate cu 77 de morţi.

Friberg a stat şi în spatele gratiilor, pentru diverse infracţiuni comise în perioada 1995-2000, inclusiv posesie ilegală de arme. Însă, în ultima perioadă a încercat să se rupă de trecutul său infracţional. Absolvent al Universităţii Göthenberg, el caută acum compania intelectualilor.

O mişcare bine gândită

Analistul politic ungar Peter Kréko, cercetător în domeniul populismului şi extremismului la Indiana University Bloomington, consideră că momentul mutării editurii Arktos la Budapesta nu a fost deloc întâmplător.

În anul 2014, popularitatea formaţiunii Jobbik a crescut ca urmare a platformei care promitea păstrarea purităţii etnice ungare. Tot în acel an, Orban a fost reales pentru un al doilea mandat. Jobbik a câştigat la alegeri 20% din voturi, iar Fidesz şi-a asigurat o majoritate confortabilă. 

Adepţii mişcării identitare „sunt fericiţi pentru că simt că în Ungaria există un lider care le reprezintă valorile. Aceştia sunt oameni cu vederi aproape medievale asupra lumii şi găsesc un adăpost sigur în Ungaria“, a explicat Kréko pentru publicaţia citată.

De altfel, este şi greu de spus unde se termină ideile propovăduite de Arktos şi unde încep cele ale Jobbik. Pentru ambele entităţi, duşmanul suprem este multiculturalismul. Cred în legi draconice privind imigraţia, bazate pe conservarea etnică şi rasială.

Totuşi, Marton Gyöngyösi, o figură-cheie a partidului Jobbik, susţine că ideile Arktos nu influenţează formaţiunea.

Cu toate forţele înainte

Ungaria pare că s-a transformat într-o placă turnantă a extremismului de dreapta. În ianuarie, echipa Arktos şi Richard Spencer, un american adept al „naţionalismului-alb“, au creat platforma AltRight.com. 

Totodată, există informaţii potrivit cărora grupul media de extremă-dreapta Breitbart, cu sediul principal la Washington, ar urma să-şi deschidă un birou în Ungaria, după ce a achiziţionat domeniul Breitbart.hu. 

Adunându-se la Budapesta, aceşti naţionalişti creează un sanctuar de unde vor să răspândească antiglobalismul în întreaga lume, conchide „The Atlantic“.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite