Temperaturi record în Turcia. Un nou val de caniculă afectează țara

0
Publicat:

Turcia a înregistrat o temperatură record de 49,5 grade Celsius, iar experţii avertizează că tendinţa spre temperaturi ridicate în bazinul mediteraneean se va menţine până în anii 2040, informează DPA.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Temperatura record a fost înregistrată marţi în provincia Eskişehir din Anatolia, a scris pe platforma X (fostă Twitter) ministrul Mediului, Mehmet Özhaseki, marţi seară. Recordul precedent a fost de 49,1 grade Celsius, înregistrat în 2021, a adăugat Özhaseki.

Serviciul naţional de meteorologie a avertizat miercuri că valul de căldură va depăşi temperaturile sezoniere normale cu până la 11 grade Celsius.

Principala cauză a recordurilor de căldură este încălzirea globală, potrivit lui Baris Önol, profesor de meteorologie la Universitatea Tehnică din Istanbul.

Deşi fenomenul meteo El Nińo determină de asemenea temperaturi record, valurile de caniculă au devenit mai frecvente şi mai prelungite, a precizat Önol telefonic pentru DPA.

„Turcia va fi mult mai expusă la temperaturi ridicate în următorii 30 până la 40 de ani în comparaţie cu restul regiunii mediteraneene”, a spus Önol.

Vârful sezonului turistic în regiunea mediteraneeană se va deplasa în septembrie şi octombrie începând cu 2040, a preconizat Önol. În acelaşi timp, managementul resurselor de apă va fi cheie pentru regiune, a spus el, anticipând secetă pentru lunile de vară în anii care vor urma.

Turcia depinde foarte mult de combustibili fosili. Potrivit unor cifre oficiale, în 2022, circa 34,6% din electricitate a fost generată din cărbune şi 22,2% din gaze naturale.

Turcia are drept obiectiv atingerea zero net până în 2053, a spus Özhaseki.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite