Portugalia se luptă cu incendiile în mijlocul celui de-al treilea val de căldură extremă din acest an

0
Publicat:

Pompierii din Portugalia se luptă pentru a opri incendiile care au cuprins mii de hectare pe fondul temperaturilor ridicate din ultimele zile.

Incendiu de pădure în Odemira (Portugalia) FOTO EPA EFE
Incendiu de pădure în Odemira (Portugalia) FOTO EPA EFE

Aproximativ 800 de persoane au participat la stingerea unui incendiu în apropierea orașului Odemira din sudul Portugaliei în cursul zilei de luni, iar peste 1.400 de persoane au fost evacuate. Cel puțin nouă pompieri au fost răniți în lupta împotriva incendiilor.

Temperaturile care depășesc 40 de grade Celsius sunt de așteptat să afecteze o mare parte din Peninsula Iberică în această săptămână. Trei incendii majore care au mistuit sute de hectare în Spania în weekend sunt ținute sub control, dar alertele meteo de caniculă rămân în vigoare în mare parte a țării.

În Portugalia, luni s-a înregistrat o temperatură de 46,4 grade Celsius, cea mai mare din acest an până acum, înregistrată în Santarém. Incendiul de lângă Odemira a izbucnit sâmbătă și s-a extins spre sud din cauza vântului puternic, în interiorul deluros al Algarve, principala regiune turistică a Portugaliei, potrivit bbc.com.

Până acum, a distrus aproximativ 6.700 de hectare de teren, în timp ce un total de 19 sate, patru locuri de cazare turistică și un loc de camping au fost evacuate. Primarul orașului, Helder Guerreiro, a spus că situația este „critică, dificilă și complexă”.

Fostul corespondent BBC Alastair Leithead, care locuiește la aproximativ 16 kilometri sud de Odemira, în São Teotónio, știe cât de periculoase pot fi incendiile de vegetație din zona rurală a Portugaliei.

Anul trecut, a avut doar o oră la dispoziție ca să pună în mașină câteva bagaje și să își ia câinii pentru a scăpa de un incendiu care i-a ars o parte din casă.

Sute de oameni evacuați din propriile case

În timp ce flăcările izbucnesc din nou aproape de casa lui, el a declarat pentru programul World at One de la Radio 4 că incendiile au provocat făcut luni o adevărată panică, dar că lucrurile s-au calmat „puțin” marți „pur și simplu pentru că vântul a scăzutîn intensitate.”

„Am avut un vânt foarte puternic, un vânt foarte cald și foarte uscat, venind din est... care a dublat suprafața afectată de incendiu în doar câteva ore”, a spus el.

„Mulți oameni au fost evacuați din casele lor, câteva dintre hotelurile de aici au fost nevoite să își trimită turiuștii în altă parte și avem de ieri peste 800 de pompieri, precum și aproximativ 280 de vehicule, care acționează în zonă”, explică acesta.

El a spus că pădurile comerciale de eucalipt și pin din zonă au fost mistuite de flăcări, adăugând: „Este o țară sălbatică, nu sunt drumuri care trec prin ele, așa că atunci când incendiile intră în văi, ard repede și puternic, iar când vântul... .. începe, este un lucru foarte greu de controlat.”

„Pompierii nu pot decât să-l direcționeze în altă parte, să încerce să-l împingă într-un loc unde nu sunt mulți copaci și să spere că în mod natural rămâne fără combustibil”.

Schimbările climatice cresc riscul de vreme uscată și caniculă

În centrul țării, alte incendii majore au determinat autoritățile să închidă mai multe porțiuni de autostradă, inclusiv părți din A1, între Lisabona și Porto.

Șaisprezece avioane cu apă au fost desfășurate pentru a sprijini eforturile de stingere a incendiilor în cele două zone. Autoritățile au declarat că peste 120 de municipalități din Portugalia sunt expuse riscului de incendii.

În Spania, incendiile din apropierea orașelor de coastă din sud-vestul țării, Cadiz și Huelva, și în regiunea de nord a Cataloniei au mistuit sâmbătă și duminică peste 1.000 de hectare  în total. Valul de căldură din această săptămână este al treilea care va lovi peninsula Iberică în această vară.

Ruben del Campo de la Agenția Meteorologică de Stat a Spaniei a declarat pentru Reuters că fenomenul este cauzat de o masă mare de aer cald și uscat din Africa de Nord și va fi „în general mai intens, mai răspândit și puțin mai întins în timp” decât cele două valuri de căldură care au lovit în iulie.

Schimbările climatice cresc riscul de vreme caldă și uscată, care este probabil să alimenteze incendiile de vegetație.

Planeta s-a încălzit deja cu aproximativ 1,1 ° grade Celsius de la începutul erei industriale și temperaturile vor continua să crească dacă guvernele din întreaga lume nu vor reduce drastic emisiile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite