Temperaturi record în Europa la început de an. Vreme de plajă într-un oraș din Spania

0
Publicat:

Cel puțin opt țări se confruntă cu temperaturi record de căldură. Cea mai călduroasă zi de ianuarie a fost înregistrată în cel puțin opt țări europene, printre care Polonia, Danemarca, Republica Cehă, Olanda, Belarus, Lituania și Letonia, conform datelor compilate de Maximiliano Herrera, un climatolog care monitorizează temperaturile extreme, relatează The Guardian

În Korbielów, mercurul din termometre a urcat până la 19 grade Celsius. Foto: Arhivă
În Korbielów, mercurul din termometre a urcat până la 19 grade Celsius. Foto: Arhivă

În Korbielów, Polonia, mercurul din termometre a urcat până la 19 grade Celsius, o temperatură specifică pentru luna mai. În Javorník, în Republica Cehă, au fost 19,6 grade Celsius, față de o medie de 3 grade Celsius pentru această perioadă a anului. 

Temperaturile din Vysokaje, în Belarus, ar trebui să se situeze în mod normal în jurul valorii de zero grade Celsius în această perioadă a anului. Duminică, s-au înregistrat 16,4 grade Celsius, depășind cu 4,5 grade Celsius recordul precedent al țării, înregistrat în luna ianuarie. 

În nordul Spaniei și sudul Franței au fost înregistrate temperaturi de plajă, înregistrându-se 24,9 grade Celsius la Bilbao.

FOTO weatherbell.com
FOTO weatherbell.com

Putem considera acest eveniment ca fiind cel mai extrem din istoria Europei", a afirmat Herrera. 

Putem spune, fără îndoială, că este prima dată când un eveniment meteorologic extrem din Europa (în ceea ce privește căldura extremă) este comparabil cu cel mai extrem din America de Nord”. 

 Alex Burkill, meteorolog senior la Met Office, a fost de acord că a fost un eveniment meteorologic extrem. „A fost o căldură extremă pe o zonă imensă”, a declarat el. 

Burkill a afirmat că o masă de aer cald care s-a dezvoltat în largul coastei de vest a Africii s-a îndreptat spre nord-est prin Europa, dinspre Portugalia și Spania. 

A fost larg răspândită, Danemarca, Republica Cehă, precum și aproape toată Germania au înregistrat temperaturi care au depășit recordurile pentru luna ianuarie", a declarat Burkill. 

 „Este de remarcat că am avut o vreme excepțional de caldă în sudul Angliei, a mai precizat acesta. 

Meteorologul Scott Duncan a declarat că temperaturile din întreaga Europă au fost uluitoare. „Anul trecut am avut un An Nou foarte cald, dar acesta a fost și mai cald", a spus el.  

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite