Telegraph: Încoronarea lui Carol al III-lea va implica de șapte ori mai puțini militari decât în 1953
0Potrivit ziarului, motivul a fost legat de reducerile la scară largă care au avut loc în armata britanică în ultimele decenii.
Numărul militarilor care vor lua parte la încoronarea regelui Carol al III-lea al Marii Britanii va fi de aproximativ șapte ori mai mic decât în timpul ceremoniei similare ținute pentru mama sa, Elisabeta a II-a (1926-2022) în 1953, potrivit Sunday Telegraph. Motivul ține de reducerile pe scară largă din armata britanică făcute în ultimele decenii.
Potrivit articolului, în total, aproximativ 6 mii de militari ai Marinei, Forțelor Aeriene și Armatei Marii Britanii ar trebui să fie implicați în încoronarea lui Carol al III-lea și a soției sale, Regina Camilla, programată pentru 6 mai. Ministerul Apărării al Regatului numește evenimentul viitor „cea mai mare operațiune ceremonială militară din ultimii 70 de ani”.
Cu toate acestea, după cum notează The Sunday Telegraph, trecerea Elisabetei a II-a pe drumul către Westminster Abbey și înapoi a implicat aproximativ 45 de mii de militari din toate ramurile forțelor armate, atât din Marea Britanie, cât și din țările Commonwealth.
Publicația amintește în acest sens că la momentul încoronării mamei actualului monarh, numărul oamenilor care făceau parte din forțele armate ale Regatului Unit era de 868 de mii. Începând de anul trecut, ținând cont de Marina, Marine Corps și Air Force, puterea forțelor armate britanice nu a depășit 135 de mii de oameni. În același timp, în martie 2021, guvernul britanic a anunțat planuri de a reduce dimensiunea armatei la 76,5 mii de oameni și chiar la 72,5 mii până în 2025.
Articolul mai spune că, la acest moment, comitetul de organizare a încoronării ar dori să vadă la ceremonie reprezentanți ai tuturor celor 56 de membri ai Commonwealth-ului, care include aproape toate fostele dominioane, colonii și protectorate britanice, precum și o serie de alte state, în timpul procesiunii. Se arată că aproximativ 20 de țări, inclusiv India, Africa de Sud, Ghana și Singapore, nu au dat încă un răspuns final.
Ziarul scrie că doar aproximativ 200 de soldați vor efectua călătoria de la Palatul Buckingham în direcția locului de încoronare, Westminster Abbey, împreună cu regimentul combinat al gărzilor regale călare. Aproximativ 4.000 de militari vor urma același traseu în spatele trăsurii aurite, construite în 1762. Încă aproximativ 1.000 de soldați se vor alinia de-a lungul întregului traseu.
Spre comparație: în 1953, împreună cu Elisabeta a II-a, au făcut călătoria 29 de mii de militari. Alte 15,8 mii s-au aliniat pe traseu. Apoi, ceremonia, care a avut loc la doar opt ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, s-a încheiat cu un zbor a 168 de luptători.
Spectacol aerian și artificii
De data aceasta, după cum a asigurat Ministerul Apărării, zeci de avioane vor fi implicate în spectacolul aerian. Printre acestea se numără aeronave ale echipei de acrobație a Săgeților Roșii a Royal Air Force, 16 elicoptere, avioane de luptă Spitfire din Al Doilea Război Mondial, unul dintre cele mai recente avioane antisubmarin, Boeing P-8 Poseidon și avioane Dassault Falcon 900.
Încă 400 de militari vor fi utilizați cu ocazia încoronării pentru a trage cele 21 de salve de tun din 13 puncte de pe traseu, precum și din lateralul navelor Marinei. Totodată, un salut de 62 de salve va fi tras de la tunurile de pe terasamentul Tamisei de lângă Turnul Londrei și terenul de paradă al Horse Guards.
Moștenitorul tronului britanic devine rege în momentul morții anteriorului monarh, dar este încoronat doar câteva luni mai târziu. Elisabeta a II-a a fost încoronată la aproape un an și jumătate după moartea tatălui ei George al VI-lea (1895-1952).