Țara membră NATO care permite Ucrainei să lovească cu avionele F-16 pe teritoriul Federației Ruse

0
Publicat:

Ucraina va putea folosi avioanele de luptă F-16 furnizate de Danemarca pentru a lovi ținte militare de pe teritoriul Federației Ruse, a declarat de ministrul Afacerilor Externe al Danemarcei, Lars Lücke Rasmussen, jurnaliştilor de la Bruxelles, informează Zerkalo Nedeli.

avion f 16 jpg

Răspunzând la întrebarea dacă Danemarca va permite Ucrainei să folosească avioanele de luptă transferate de aceasta împotriva țintelor din Federația Rusă, Rasmussen a replicat: „răspunsul scurt este da”.

Aceasta nu este o poziție nouă, face parte din transfer. Când am discutat despre acest lucru cu comisia noastră de afaceri externe din parlamentul danez, am clarificat încă de la început că aceasta face parte din autoapărare, astfel încât să fie posibilă atacarea și a instalațiilor militare de pe teritoriul agresorului”, a explicat Rasmussen.

În schimb Ucraina va putea folosi avioanele de luptă F-16 și alte arme primite de la Belgia numai pe teritoriul său . Ucraina ar putea primi primele avioane de luptă din această țară deja în acest an.

În ceea ce privește utilizarea armelor occidentale pe teritoriul Federației Ruse în general, 11 țări au permis acest lucru: Canada, Franța, Marea Britanie, Polonia, Lituania, Letonia, Estonia, Țările de Jos, Suedia, Republica Cehă și Finlanda. SUA nu se opun, dar nici nu sprijină Ucraina în utilizarea armelor americane împotriva Rusiei.

Ideea că Ucraina nu poate ataca ținte militare legitime de pe teritoriul Federației Ruse din cauza fricii paralizante de escaladare și că Rusia poate considera teritoriul său un „adăpost sigur” de armele americane, contrazice obiectivul unei victorii ucrainene, potrivit fostul congresman republican din Illinois, acum comentator politic la CNN, Adam Kinzinger și fostului comandant al Armatei SUA în Europa, generalul în rezervă Ben Hodges.

Autorii articolului notează că Consiliul Național de Securitate din administrația președintelui american Joe Biden are o doctrină a neacceptarii escaladării.

Aceștia sunt de acord că președintele rus Vladimir Putin a spus în mod previzibil că mișcările ar putea duce la „consecințe grave”, dar subliniază că Putin și-a exprimat în mod repetat amenințarea. Inclusiv înainte de invazia pe scară largă, când Ucraina a cerut SUA asistență militară.

Ulterior, Putin a amenințat în mod repetat atunci când Ucraina a cerut și, în cele din urmă, a primit, MiG-29 poloneze, avioane de luptă F-16, rachete Patriot, lansatoare HIMARS, tancuri Abrams și vehicule de luptă pentru infanterie Bradley și rachete ATACMS.

Administrația a refuzat mai întâi, apoi și-a schimbat poziția, iar războiul nuclear nu a avut loc. În aproape fiecare dintre aceste cazuri, Rusia a amenințat că va escalada, că va ataca NATO sau că va folosi arme nucleare. De fiecare dată, bluff-ul a fost expus, iar Ucraina a putut să-și protejeze mai bine teritoriul”, subliniază experții.

Autorii adaugă că, deși amenințările rusești nu trebuie luate cu ușurință, istoria arată că aceste amenințări se dovedesc adesea goale.

„Am înțeles interdicția de a ataca teritoriul rusesc atunci când Ucraina lupta pentru Kiev. Nu avea rost să ne irosim eforturile pe „lovituri de retorsiune” când lupta pentru eliberarea teritoriului era în desfășurare. Cu toate acestea, când războiul a intrat într-o fază de uzură după ce trupele rusești au părăsit Kievul și luptele s-au transformat într-un duel de artilerie între cele două puteri în estul Ucrainei, a devenit o nebunie totală să menținem această interdicție", subliniază autorii.

Aceștia ne reamintesc că, în timp ce Ucraina luptă în primul rând pentru supraviețuirea sa, ea luptă și pentru Occidentul colectiv și pentru ordinea de după cel de-al Doilea Război Mondial.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite