Susținătorii rupturii Cataloniei de Spania își pierd din elan. O arată alegerile parlamentare organizate în Catalonia
0Alegeri parlamentare anticipate au avut loc duminică în Comunitatea Autonomă Spaniolă Catalonia. Pe baza rezultatelor acestora ar trebui să fie aleși 135 de membri ai parlamentului regional.
Alegerile au fost programate inițial pentru 2025. Decizia de a vota anticipat a fost luată de șeful guvernului catalan, Pere Aragones. El a făcut acest pas după ce parlamentul local nu a aprobat proiectul de buget propus de Cabinetul de Miniștri. Acest lucru a fost cauzat, printre altele, de faptul că, potrivit rezultatelor votului anterior din 2021, nici o singură forță politică nu a reușit să obțină majoritatea absolută în parlament pentru a-și aproba liber inițiativele.
Rezultatele votului
Potrivit autorităților locale, forțele politice care susțin independența Cataloniei spaniole nu primesc majoritatea absolută a locurilor în parlamentul regiunii. Astfel, după procesarea a 97% din buletine de vot, Partidul Socialist din Catalonia, care susține unitatea Spaniei, este în frunte, primind 42 de locuri în parlamentul regional de 135 de locuri. Urmează coaliția fostului șef al guvernului din regiune, Carles Puigdemont, cu 35 de mandate și partidul Stânga Republicană din Catalonia (20). Ambele forțe politice susțin independența comunității autonome. Partidul Popular de dreapta primește 15 locuri, Vox de extremă dreapta - 11.
Astfel, niciun partid nu primește o majoritate absolută de locuri în parlament pentru a-și aproba cu ușurință candidatul la funcția de șef al guvernului în regiune. Aceasta înseamnă că acum forțele politice vor trebui să înceapă negocierile pentru formarea unui cabinet regional.
Mișcarea de independență
În mod tradițional, alegerile parlamentare din Catalonia au atras o atenție deosebită din cauza sentimentelor separatiste ale unei anumite părți a cercurilor publice și politice din regiune. De această dată interesul se datorează și participării la vot a fostului șef al guvernului din regiune, Carles Puigdemont, care este asociat cu mișcarea de independență catalană.
Politicianul a servit ca lider al comunității autonome la momentul referendumului separatist ilegal de acolo din 2017, care a provocat una dintre cele mai grave crize din politica spaniolă din ultimii ani. La scurt timp după plebiscit, Puigdemont a fugit în Belgia, în timp ce autoritățile judiciare ale regatului iberic au adăugat fără succes extrădarea sa în cazul organizării unui referendum. În plus, politicianul a reușit să obțină un loc în Parlamentul European.
Anterior, Puigdemont a anunțat că va participa la actualele alegeri din partidul separatist „Împreună pentru Catalonia”. El a asigurat chiar că, în ciuda mandatului de arestare încă în vigoare în Spania, este gata să se întoarcă în țară.
Parlamentul regatului analizează în prezent o lege privind amnistia pentru cei implicați în procesul separatist catalan. Peste 300 de persoane pot intra sub inițiativa, inclusiv Puigdemont. Proiectul de lege a provocat mii de proteste în Spania, precum și critici la adresa guvernului țării din partea opoziției de dreapta.
Autoritățile spaniole cred că legea amnistiei va contribui la soluționarea definitivă a crizei dintre Madrid și Barcelona, care a apărut pe fundalul referendumului din 2017.