Deputații spanioli au votat o lege a amnistiei pentru separatiștii catalani. Secesioniștii din 2017 ar putea fi iertați în curând

0
Publicat:

Congresul Spaniei a aprobat o lege controversată privind amnistia de care ar beneficia separatiștii din Catalonia.

Sute de separatiști condamnați ar putea beneficia de legea amnistiei
Sute de separatiști condamnați ar putea beneficia de legea amnistiei FOTO EPA

Legea, o versiune revizuită a unui proiect respins în ianuarie, a primit 178 de voturi în camera cu 350 de locuri, arată BBC.

Amnistia își propune să elimine acțiunile legale în curs împotriva persoanelor acuzate de activitate separatistă, cele mai multe fiind acuzate de încercarea de secesiune din 2017.

Legea trebuie acum să fie susținută de Senat.

Patxi López, purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist, a declarat că amnistia ajută "la încheierea unei perioade de conflict și la deschiderea unei perioade de reconciliere și unitate".

Cel mai cunoscut potențialul beneficiar al legii este fostul președinte regional catalan, Carles Puigdemont, care a condus tentativa eșuată de independență. Aceasta locuiește de atunci în Belgia, pentru a evita acțiunile justiției spaniole.

Puigdemont este investigat pentru crime legate de terorism pentru presupusa sa implicare în protestele din 2019.

Legea, întocmită special pentru separatiști

Cu toate acestea, partidul său, Junts per Catalunya (JxCat), a votat împotriva amnistiei în ianuarie, argumentând că aceasta nu oferă garanții pentru protejarea sa și a altor câțiva de urmărirea penală pentru terorism.

Versiunea revizuită a proiectului prevede că doar infracțiunile considerate terorism de către UE, nu și de legea spaniolă, nu vor fi acoperite de amnistie.

Susținerea parlamentară a lui Puigdemont și a partidului său, alături de Republicana Esquerra de Catalunya (ERC), pro-separatist, a fost crucială pentru a permite premierului socialist Pedro Sánchez să guverneze de la investitura sa din noiembrie.

Cu trei ani în urmă, guvernul socialist al lui Sánchez a acordat grațieri pentru nouă separatiști catalani condamnați la închisoare pentru participarea lor la o declarație de independență din 2017, după un referendum declarat ilegal de către instanță. Sute de alte persoane ar putea beneficia de amnistie.

În timp ce Sánchez a insistat că inițiativa își propune să îmbunătățească climatul social și politic din Catalonia, criticii săi spun că este neconstituțională și are ca scop menținerea sprijinului naționaliștilor.

Opoziția spaniolă consideră legea „coruptă”

Isabel Díaz Ayuso, președintele regiunii Madrid pentru opoziția conservatoare Partidul Popular (PP), a descris-o ca fiind "cea mai coruptă lege a democrației noastre". Liderul PP, Alberto Núñez Feijóo, a spus că prim-ministrul a "îndeplinit acum tot" ce i-au cerut separatiștii, cu unicul scop de a rămâne în funcție "pentru o perioadă".

Puigdemont a fost aruncat și mai mult în lumina reflectoarelor după ce președintele catalan Pere Aragonès a anunțat miercuri alegeri anticipate pentru 12 mai, deoarece partidele nu au reușit să cadă de acord asupra bugetului anual al regiunii.

Secretarul general al JxCat, Jordi Turull, a sugerat că Puigdemont va fi candidatul partidului pentru funcția de președinte al regiunii.

"Persoana pe care o avem cu toții în minte va fi în Catalonia în ziua dezbaterii posibile pentru investitură", a spus el.

Legea va merge acum la Senat, care, deși este controlat de conservatorii PP, poate încetini progresul până la mijlocul lui mai, când ar reveni în Camera pentru aprobare finală.

Perspectiva ca Puigdemont să fie liber de acuzații legale și să candideze din nou în Spania ar putea oferi un impuls major partidului său JxCat, pe măsură ce încearcă să-și reafirme poziția dominantă în politica Cataloniei.

El a spus că amnistia nu marchează sfârșitul poveștii, ci depășește "o etapă greșită de reprimare judiciară și politică a unei mișcări politice".

Prim-ministrul spaniol a lăudat votul ca fiind unul care deschide un "nou interval de conviețuire și prosperitate în Catalonia", dar președintele catalan a spus că marchează o "nouă etapă către obținerea libertății Cataloniei".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite