Sursă UE: Turcia nu întruneşte condiţiile pentru liberalizarea regimului de vize

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steagul Turciei, alături de cel al Uniunii Europene FOTO Arhivă
Steagul Turciei, alături de cel al Uniunii Europene FOTO Arhivă

Turcia nu are rezultate suficiente în domeniul reformelor pentru a îndeplini condiţiile care ar permite eliminarea vizelor pentru cetăţenii turci care vor să călătorească în Uniunea Europeană, a declarat joi un important oficial european, citând un raport al Comisiei Europene, relatează Reuters.

În baza acordului încheiat în martie anul trecut între Turcia şi UE, în momentul cele mai grave crize a migranţilor din Europa după cel de-al Doilea Război Mondial, Ankara s-a angajat să oprească imigraţia ilegală spre Europa în schimbul unui ajutor financiar şi a liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii turci.

Turcia şi-a îndeplinit angajamentele cu privire la controlul la frontieră, însă, potrivit unui raport pe care executivul UE intenţionează să-l publice săptămâna viitoare, Ankara continuă să întârzie reformele privind „legislaţia antiteroristă, finanţarea partidelor şi cooperarea judiciară“, a declarat sursa europeană, citată de Reuters şi Agerpres.

Complicaţiile în jurul negocierilor privind reunificarea Ciprului reprezintă de asemenea un element în defavoarea Turciei, a mai spus oficialul european.

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că Ankara se aşteaptă ca Uniunea Europeană să facă progrese asupra liberalizării regimului de vize pentru cetăţenii turci cât mai curând posibil.

Oficialul european a afirmat că gestionarea situaţiei la frontiere şi sprijinul Turciei pentru refugiaţi „decurg bine“, însă nu este aşteptat niciun progres asupra ridicării vizelor în curând deoarece nu sunt prevăzute schimbări ale legislaţiei antiteroriste înainte şi imediat după referendumul constituţional din 16 aprilie din Turcia.

Referendumul - care prevede extinderea prerogativelor preşedintelui - „reprezintă o problemă în sine“, iar „proiectul de Constituţie are şi el deficienţe grave“, a spus oficialul european, care a respins ideea organizării unui summit UE-Turcia înainte de referendum, aşa cum a solicitat Erdogan.

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite