Summit informal la Salzburg: Liderii UE cresc presiunile asupra Londrei. Theresa May nu exclude un Brexit fără acord

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Theresa May la summitul informal de la Salzburg FOTO EPA-EFE
Theresa May la summitul informal de la Salzburg FOTO EPA-EFE

Liderii UE au decis să nu facă niciun compromis în privinţa pieţei unice în negocierile cu Marea Britanie, care va părăsi blocul comunitar la sfârşitul lui martie anul viitor. Un anunţ în acest sens a fost făcut astăzi, la Salzburg, Austria, de către cancelarul german Angela Merkel.

„Am convenit astăzi că nu poate exista niciun compromis în privinţa pieţei unice“ europene, a declarat Merkel la finalul summitului informal de la Salzburg.

Cancelarul german a afirmat că Marea Britanie nu va face parte din piaţa unică după ieşirea din UE şi a cerut progrese pentru încheierea „divorţului“.

„Avem nevoie de progrese substanţiale până în octombrie şi (…) să finalizăm totul până în noiembrie“, a insistat Merkel, subliniind că există puncte de divergenţă asupra viitorului cadru al relaţiilor comerciale.

Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a declarat la rândul său că propunerea premierului britanic Theresa May cu privire la viitoarea cooperare economică „nu va funcţiona“, întrucât „ar submina fundamentele pieţei interne“.

„Trebuie să fie clar că există subiecte asupra cărora nu suntem pregătiţi să facem compromisuri“, a spus el, citat de AFP.

Problema frontierei irlandeze şi relaţiile comerciale vor fi discutate din nou în octombrie, apoi liderii UE se vor întâlni pe 17-18 noiembrie pentru un summit dedicat Brexitului, potrivit lui Tusk.

Propunerile economice ale Londrei „nu sunt acceptabile în stadiul actual“, deoarece „nu respectă integritatea pieţei unice“, a punctat şi preşedintele francez Emmanuel Macron, solicitând progrese în octombrie.

Theresa May insistă cu un „no deal“

De cealaltă parte, Theresa May a spus că va prezenta o nouă propunere în cazul frontierei irlandeze, dar a ţinut să sublinieze că ţara sa este pregătită pentru părăsirea UE fără un acord.

Totodată, şefa Guvernului britanic a respins din nou posibilitatea organizării unui al doilea referendum pe tema Brexitului.

Guvernul May negociază ieşirea din UE în baza „Planului Chequers“. Planul pledează pentru relaţii strânse cu UE în comerţul cu bunuri, dar vine cu propuneri restrictive la capitolul servicii, care vizează în special centrul financiar din Londra.

Cu toate că se opun restabilirii controalelor la graniţa dintre Irlanda şi Irlanda de Nord, măsură care ar putea ameninţa acordul de pace nord-irlandez, Londra şi Bruxellesul nu reuşesc totuşi să ajungă la un acord în această problemă, notează AFP.

UE vrea o plasă de siguranţă numită „Backstop“, adică o soluţie care ar menţine Irlanda de Nord în uniunea vamală şi în piaţa unică europeană. Guvernul May respinge această soluţie, temându-se că ar putea să afecteze integritatea teritorială a Marii Britanii.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite