Suedia: Un bărbat de origine rusă cu cetățenie suedeză a fost pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Moscovei

0
Publicat:

Un bărbat de origine rusă cu cetățenie suedeză a fost pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Moscova, a anunțat luni Procuratura Suedeză.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Serghei Skvorţov, 60 de ani, este acuzat că a desfășurat pe parcursul a zece ani „activităţi de strângere ilegală de informaţii” în detrimentul Suediei şi Statelor Unite.

Bărbatul se află în detenţie de la arestarea sa din domiciulul deținut în Stockholm, în noiembrie 2022, în timpul unei spectaculoase operaţiuni a poliţiei, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Skvorțov este suspectat că a furnizat serviciilor secrete militare rusești informaţii despre tehnologii occidentale. Mai mult, a făcut și achiziții pe care Rusia nu le poate obține pe piața liberă din cauza regulilor și sancțiunilor.

„A organizat achiziţia şi transportul de bunuri, disimulând identitatea utilizatorului final”, a declarat procurorul Henrik Olin.

Acuzatul a spionat Statele Unite din 1 ianuarie 2013 şi Suedia din 1 iulie 2014 până la arestarea sa.

Serghei Skvorţov riscă până la patru ani de închisoare pentru faptele sale. Evident, el le neagă.

Soţia sa a fost de asemenea arestată în timpul operaţiunii, întreprinsă, în primele ore ale dimineţii de 22 noiembrie 2022, cu două elicoptere la Nacka, o suburbie bogată a capitalei Suediei. Între timp, soția lui Skovțov a fost eliberată. În plus, nu mai este urmărită de justiţia suedeză.

Cuplul s-a instalat în Suedia în anii 1990 şi este suspectat că a condus societăţi de import-export de componente electronice, precizează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite