Un angajat al agenţiei germane de achiziţii militare a fost arestat pentru spionaj în favoarea Rusiei

0
Publicat:

Procuratura din Germania a arestat un oficial din cadrul agenţiei de achiziţii militare, suspectat că a transmis informaţii secrete Rusiei, relatează Reuters miercuri, citată de Agerpres.

Bărbatul a fost arestat FOTO Shutterstock
Bărbatul a fost arestat FOTO Shutterstock

Suspectul, identificat doar ca Thomas H., a abordat de mai multe ori, din proprie iniţiativă, consulatul rus din Bonn şi ambasada rusă din Berlin, începând din mai, şi s-a oferit să coopereze cu acestea. Cu una din aceste ocazii, el a transmis informaţii obţinute de la locul său de muncă, pentru a fi transferate serviciului rus de informaţii externe, afirmă procurorii.

Bărbatul a fost arestat la Koblenz, unde se află sediul agenţiei de achiziţii din vestul Germaniei. Anchetatorii au efectuat percheziţii la domiciliul său şi la biroul unde lucra. O instanţă a decis miercuri arestarea lui preventivă.

Un purtător de cuvânt al ministerului apărării de la Berlin a refuzat să comenteze incidentul.

Germania este unul din cei mai mari furnizori de echipamente militare pentru Ucraina şi implicit o ţintă importantă pentru spionajul rus, care s-a amplificat după ce Rusia a invadat Ucraina în februarie anul trecut, arată Reuters.

Agenţia germană de achiziţii pentru apărare are circa 12.000 de angajaţi, din care 1.800 de militari. În 2021, a încheiat contracte în valoare de 17,6 miliarde de euro pentru cumpărarea de armament şi echipamente destinate armatei.

Reuters reaminteşte că în decembrie anul trecut a fost arestat tot pentru spionaj în favoarea Rusiei un angajat al BND, serviciul german de informaţii externe.

Polonia a arestat un belarus suspectat de spionaj pentru Rusia

Recent, Polonia a arestat un cetăţean belarus suspectat de spionaj la baze militare și porturi în favoarea Rusiei, a anunțat ministrul de Interne Mariusz Kaminski.

„Belarusul Mihail A. a participat la recunoaşterea unor instalaţii militare şi porturi. A desfăşurat de asemenea activităţi de propagandă pentru Rusia”, a scris pe platforma X, fostă Twitter, ministrul polonez de Interne Mariusz Kaminski.

Potrivit ministrului polonez, Mihail A. este cea de-a 16-a persoană reţinută în legătură cu „rețeaua rusă de spionaj”.

Polonia, o susținătoare fermă a Ucrainei în fața invaziei ruse, a anunţat la sfârşitul lunii iunie arestarea unui jucător de hochei pe gheaţă rus implicat în aceeași rețea de spionaj.

Mihail A., în vârstă de 39 de ani, se află în Polonia din 2021. Suspectul a „menţinut contactul cu cetăţeni ai Federaţiei Ruse pe care îi întâlnea la Sankt Petersburg şi în (peninsula, n. red.) Crimeea”, anexată de Rusia.

Potrivit Varșoviei, Mihail A. şi-a recunoscut „parţial” vinovăţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite