Suedia este în favoarea desfășurării de arme nucleare pe teritoriul său

0
Publicat:

Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson s-a declarat luni deschis desfăşurării de arme nucleare în Suedia pe timp de război, într-un moment în care criticii pledează pentru interzicerea lor pe teritoriul unui nou membru al NATO, informează AFP, citată de Agerpres.

Ulf Kristersson. FOTO EPA EFE
Ulf Kristersson. FOTO EPA EFE

În iunie, parlamentul suedez se va pronunţa în iunie asupra Acordului bilateral de cooperare în materie de apărare (DCA) încheiat cu SUA, care le va permite americanilor să aibă acces la bazele militare suedeze şi să depoziteze acolo echipamente şi arme.

Prin aderarea sa la NATO în martie, Suedia a pus capăt celor 200 de ani de nealiniere militară.

Mai multe ONG-uri, printre care Societatea suedeză pentru pace şi arbitraj, au îndemnat guvernul să înscrie în acord interdicţia de a desfăşura arme nucleare pe teritoriul suedez.

Guvernul a declarat în mai multe rânduri că o astfel de menţiune nu este necesară, citând „un consens mai larg asupra armelor nucleare” în Suedia, precum şi o decizie a Parlamentului care interzice armele nucleare pe timp de pace.

„Trebuie să se poată apăra împotriva statelor care ar putea să ne ameninţe cu arme nucleare”

Prim-ministrul suedez a estimat că situaţia trebuie să fie apreciată diferit în caz de război.

„Pe timp de război, aceasta este o problemă complet diferită, aceasta depinde complet de ceea ce s-ar întâmpla”, a spus el el radioul public.

„În cel mai rău dintre scenarii, ţările democratice din regiunea noastră a lumii trebuie să se poată apăra împotriva statelor care ar putea să ne ameninţe cu arme nucleare”, a adăugat şeful guvernului suedez.

 Kristersson a precizat că o astfel de decizie ar depinde de Suedia, nu de SUA. "Suedia decide pentru teritoriul suedez", a declarat el.

„Obiectivul aderării noastre la NATO şi al apărării noastre este de a veghea ca această situaţie să nu se producă”, a adăugat el.

Dacă Ucraina era membră a NATO, „ea nu ar fi fost atacată de Rusia”, a mai spus prim-ministrul Suediei.

Partidul social-democrat, la putere în Suedia în momentul prezentării candidaturii acestei ţări la NATO, în mai 2022, a declarat la acea dată că se va strădui să exprime „rezerve unilaterale împotriva desfăşurării de arme nucleare şi de baze permanente pe teritoriul suedez”.

Danemarca şi Norvegia, membre ale NATO, au refuzat ambele să autorizeze baze militare permanente ale unor ţări străine sau instalaţii nucleare pe teritoriul lor pe vreme de pace.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite