Lider politic german, împotriva protecției NATO pentru spațiul aerian ucrainean: „Ne jucăm cu focul”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rolf Mützenich, liderul grupului social-democrat (SPD) din Bundestag (parlamentul german), a respins cu vehemență sugestiile făcute de mai mulți parlamentari din alte partide, potrivit cărora NATO ar trebui să participe la apărarea spațiului aerian ucrainean împotriva atacurilor rusești, potrivit publicației WELT.

Tatonare între un avion NATO și unul rusesc. FOTO Royal Air Force 3
Tatonare între un avion NATO și unul rusesc. FOTO Royal Air Force 3

Propunerile ca NATO să participe militar în apărarea spațiului aerian ucrainean sunt clasificate de liderul grupului parlamentar al SPD, drept „iresponsabile și extrem de periculoase”.

„A dori să protejăm spațiul aerian ucrainean prin desfășurarea NATO înseamnă să ne întoarcem de la principiul conform căruia nu dorim să intervenim activ în război. Grupul parlamentar SPD nu va fi de acord cu acest lucru”, a declarat Mützenich pentru ziarul Tagesspiegel.

Ar însemna „să ne jucăm cu focul și exact ceea ce vrea Putin”

În opinia sa, o astfel de decizie ar însemna „să ne jucăm cu focul și exact ceea ce vrea Putin - hrană pentru narațiunea sa confuză a unui NATO imperialist”.

Politicianul a declarat cotidianului că este „bine și corect să continuăm să oferim Ucrainei un sprijin militar masiv pentru ca aceasta să se poată apăra împotriva agresorului rus”. Cu toate acestea, grupul parlamentar al SPD continuă să susțină principiul conform căruia NATO nu va interveni militar.

Membrii Bundestagului din partea CDU, FDP și Verzilor s-au arătat anterior deschiși la planurile de a proteja părți din spațiul aerian deasupra Ucrainei de pe teritoriul NATO cu apărare aeriană occidentală, potrivit unui raport publicat în Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS),

Potrivit ziarului, politicienii s-au declarat în favoarea unei propuneri înaintate, printre alții, de expertul militar Nico Lange de la Conferința de Securitate de la Munchen. 

„O zonă sigură cu o lățime de până la 70 de kilometri” ar putea fi creată la granițele Ucrainei cu Polonia, Slovacia, Ungaria și România, consideră expertul.

Deputatul FDP Marcus Faber, deputatul Partidului Verzilor Agnieszka Brugger și colegul său de grup parlamentar Anton Hofreiter, care prezidează Comisia pentru afaceri europene din Bundestag, s-au declarat de asemenea în favoarea unui sprijin al NATO pentru apărarea aeriană a Ucrainei, potrivit FAS.

Cine îi critică pe Mützenich și Scholz

Potrivit președintei Comisiei pentru apărare din Bundestag, Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP),  o astfel de protecție a spațiului aerian este o opțiune imaginabilă.

„Presupun că ministrul Pistorius va face ca acest lucru să fie pus pe ordinea de zi acolo. Cu excepția cazului în care, și se pare că așa va fi, el este din nou împiedicat de liderul grupului său parlamentar (...) În cele din urmă, depinde de NATO în ansamblu să decidă cât de realist este acest lucru”, a spus președinta Comisiei pentru apărare din Bundestag într-un interviu acordat postului WELT TV, în perspectiva summitului NATO din iulie de la Washington

„Pur și simplu nu putem furniza soldați”  

Politiciana FDP a calificat drept o „mare greșeală” faptul că NATO nu a dat curs solicitării Ucrainei de a institui o zonă de interdicție aeriană în urmă cu doi ani.

Ea a acuzat SPD că face prea puțin pentru a sprijini Ucraina și a proteja NATO, afirmând că liderul grupului parlamentar al SPD „nu este cu adevărat conștient de gravitatea situației”.

Potrivit acesteia, deși Germania și SUA oferă multe, nu este suficient adăugând că, chiar dacă proviziile ar fi livrate mai repede, lipsa soldaților ar rămâne cea mai mare problemă a Ucrainei, pentru că „pur și simplu nu putem furniza soldați”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite