SUA trimit militari şi tancuri în Lituania, în contextul tensiunilor din Belarus

0
0

Trupe şi tancuri americane vor ajunge în Lituania vineri pentru o misiune de două luni în apropierea frontierei cu Belarus, dar guvernul de la Vilnius susţine că acesta nu este un mesaj îndreptat către statul vecin susţinut de Rusia, unde protestele continuă.

Intr-un anunţ miercuri seară, statul membru NATO Lituania a anunţat că trupe americane vor fi mutate din Polonia pentru exerciţii militare planificate anterior. Acestea sunt "de natură defensivă şi nu sunt îndreptate împotriva niciunui vecin, inclusiv Belarus", au mai precizat autorităţile de la Vilnius.

Totuşi, trupele americane sosesc mai devreme şi rămân mai mult timp decât anunţase guvernul înainte de izbucnirea protestelor în Belarus din cauza alegerilor de la 9 august, în urma cărora Aleksandr Lukaşenko a rămas la putere pentru încă un mandat.

Lukaşenko a negat acuzaţiile opoziţiei din Belarus şi ale ţărilor occidentale potrivit cărora votul a fost trucat şi a rezistat revendicărilor protestatarilor de a se retrage. El a acuzat NATO că masează trupe în apropierea frontierei cu Belarus, ceea ce Alianţa a infirmat, şi a spus că va cere ajutor militar Rusiei dacă va fi necesar.

Misiunea din Lituania, care va începe vineri şi va continua până în noiembrie, include 500 de militari americani şi 40 de vehicule, precum tancuri Abrams şi transportoare blindate de trupe Bradley, a spus un purtător de cuvânt al armatei lituaniene.

Pe 29 iulie, ministrul lituanian al apărării, Raimundas Karoblis, a declarat pentru agenţia de presă BNS că SUA vor trimite un batalion de 300 până la 1.000 de soldaţi în septembrie, pentru o perioadă de două săptămâni, care va începe la jumătatea lunii.

El a repetat această informaţie pe 4 august, într-un interviu pentru postul public de radio LRT.

"Misiunea a fost aliniată cu programul de antrenament şi disponibilitatea zonei de manevră", a declarat pentru Reuters purtătoarea de cuvânt a Ministerului Apărării Vita Ramanauskaite.

Pe lângă trupele americane, până la 1.000 de militari şi avioane militare din Franţa, Italia, Germania, Polonia şi alte state vor lua parte la un exerciţiu anual în perioada 14-25 septembrie, a mai precizat sursa citată.

Ministerul nu a anunţat însă planuri ale acelor contingente de a rămâne în Lituania după 25 septembrie, notează Reuters.

Karoblis a declarat anterior în cursul acestei luni că există un real pericol ca Rusia să trimită forţe în Belarus.

Preşedintele Alexandr Lukaşenko a susţinut în repetate rânduri că protestele actuale din Belarus ar fi finanţate şi organizate din forţe din afara ţării.

Ieri, la Minsk, ministrul bielorus de Externe, Vladimir Makei, s-a întâlnit cu omologul său rus, Serghei Lavrov, care a declarat după întrevedere că ar deţine „informaţii confirmate” cu privire la faptul că anumite „acţiuni radicale” din timpul demonstraţiilor din Belarus ar fi finanţate de Ucraina.

În replică la aceste acuzaţii, Kievul a spus că nu desfăşoară niciun fel de activităţi subversive împotriva Minskului. Joi s-a deplasat la Minsk, premierul rus Mihail Mişustin, iar vineri ministrul Apărării de la Belarus se va afla la Moscova cu ocazia unei întâlni a şefilor Apărării a fostelor state sovietice.

Mai multe - Europa

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite