SUA şi UE adoptă sancţiuni pentru oficialii ucraineni şi ruşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite şi Uniunea Europeană au adoptat luni sancţiuni faţă de oficialii ucraineni şi ruşi, consideraţi responsabili pentru destabilizarea situaţiei din Ucraina, prin susţinerea separatismului în peninsula Crimeea.

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE, reuniţi la Bruxelles pe tema Ucrainei, au ajuns la un acord privind impunerea de sancţiuni pentru 21 de persoane considerate responsabile de anexarea Crimeei de către Rusia, a comunicat şeful diplomaţiei lituaniene imediat după încheierea întrunirii. 

Lista cuprinde numele demnitarilor ucraineni consideraţi responsabili pentru favorizarea ocupaţiei ruseşti în Crimeea şi organizarea referendumului de duminică din peninsulă.

Cei 28 de înalţi oficiali ai cancelariilor europene „tocmai au decis sancţiuni - restricţii de călătorie şi blocarea averilor - vizând 21 de oficiali ucraineni şi ruşi", a scris ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevicius, într-un mesaj publicat pe Twitter.

La rândul său, preşedintele Barack Obama a anunţat o serie de sancţiuni  pentru 11 oficiali de rang înalt ruşi şi ucraineni, inclusiv Viktor Ianukovici, ca răspuns la acţiunile abuzive ale Rusiei faţă de integritatea teritorială a Ucrainei.

Vicepremierul Dmitri Rogozin, preşedintele Consiliului Federaţiei (Camera superioară a Parlamentului rus) Valentina Matvienko, doi consilieri apropiaţi preşedintelui Vladimir Putin şi doi membri ai Dumei de Stat se află printre demnitarii ruşi vizaţi de sancţiuni.

În ceea ce-i priveşte pe ucraineni, Washingtonul vizează doi lideri separatişti din Crimeea, pe fostul lider de la Kiev Viktor Ianukovici şi un consilier al acestuia din urmă.

Surse diplomatice au precizat că aceste sancţiuni vizează 13 oficiali ruşi şi opt ucraineni proruşi.

Anunţul Washingtonului a fost lansat concomitent cu poziţia comună a miniştrilor de Externe ai Uniunii Europene, care s-au reunit astăzi în capitala europeană pentru a găsi soluţii pentru criza din Ucraina, după rezultatele pozitive ale referendumului din Crimeea. 

Citeşte şi:

Ucraina: Preşedintele interimar a decretat mobilizare parţială

Preşedintele interimar al Ucrainei, Olexandr Turcinov,  în calitate de comandant suprem al forţelor armate, a dispus mobilizarea parţială. Mobilizarea parţială se desfăşoară în toate regiunile Ucrainei, inclusiv în Crimeea, unde sunt chemaţi în armată voluntarii.

Ucraina acuză Rusia de invazie militară în sud-estul ţării şi ameninţă că va răspunde

Ucraina acuză Rusia de „invazie militară“ în sud-estul ţării şi ameninţă că va răspunde cu „toate mijloacele“ acestei „invazii“, transmite AFP.

Doneţk: militanţi proruşi au atacat cartierul general al serviciilor de securitate ucrainene

Militanţi proruşi au atacat sâmbătă sediul serviciilor speciale (SBU) de la Doneţk, un bastion rusofon în estul Ucrainei, cerând eliberarea "guvernatorului" lor autoproclamat şi revendicând dreptul de a vota pentru alipirea regiunii la Rusia, relatează AFP.

Soldaţii ucraineni vor rămâne în Crimeea, indiferent de rezultatul referendumului, anunţă Vitali Kliciko

Candidatul la alegeri prezidenţiale din Ucraina, fostul boxer Vitali Kliciko, a declarat, sâmbătă, pentru publicaţia germana „Bild”, că soldaţii ucraineni din Crimeea îşi vor menţine poziţiile şi după referendumul din 16 martie, indiferent de rezultatul acestuia, informează AFP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite