Ucraina acuză Rusia de invazie militară în sud-estul ţării şi ameninţă că va răspunde

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ucraina acuză Rusia de „invazie militară“ în sud-estul ţării şi ameninţă că va răspunde cu „toate mijloacele“ acestei „invazii“, transmite AFP.

Ucraina a acuzat sâmbătă Rusia că i-a invadat militar teritoriul, mobilizând 80 de militari, elicoptere şi vehicule blindate într-un sat situat de cealaltă parte a frontierei administrative dintre Peninsula Crimeea şi Ucraina continentală, transmite AFP.

Aceasta nu este prima poziţie ocupată de către forţe ruse în afara Crimeei, barajul de control de Ciongar - controlat de forţe ruse şi miliţii proruse - aflându-se la aproximativ un kilometru nord de "frontiera" administrativă dintre Crimeea şi Ucraina.

Ministerul ucrainean de Externe a afimat că armata rusă a procedat la o operaţiune heliportată în apropiere de satul Strilkove, în regiunea Herson. Potrivit Kievului, "80 de soldaţi" au preluat controlul asupra satului, "cu susţinerea a patru elicoptere şi trei vehicule blindate de luptă".

"Ministerul ucrainean de Externe declară că este vorba despre o invazie militară a Rusiei şi cere părţii ruse să-şi retragă imediat forţele militare de pe teritoriul Ucrainei", adaugă ministerul în comunicat.

Ucraina "îşi rezervă dreptul de a recurge la toate mijloacele cu scopul de a stopa invazia militară rusă".

Citeşte şi:

Ion Petrescu, analist militar: Ucraina sub atac

Titlul aparţine Ministerului Afacerilor Externe al Ucrainei, care mi-a expediat, prin e-mail, primul număr al unui newsletter care vorbeşte limpede de ocupaţia militară rusă din Ucraina, de panica ce pare a marca unii locuitori din Crimeea, de implicarea clară a forţelor speciale ale Rusiei într-o secesiune la care comunitatea occidentală reacţionează, deocamdată, doar verbal, deloc convingător, în faţa politicii de tip nazist a Moscovei.

Tensiuni în Ucraina. Comandantul unei unităţi ucrainene din Crimeea cere ordine precise de la Kiev

Comandantul unei unităţi militare ucrainene din Belbek, în Crimeea, încercuită de forţele ruseşti, i-a sunat joi pe superiorii săi de la Kiev să ceară ordine precise şi a ameninţat că în caz contrar va deschide focul, relatează AFP.

VIDEO Adevărul Live, Corneliu Dobriţoiu: În Crimeea sunt forţe militare bine instruite, de intervenţie rapidă

Senatorul Corneliu Dobriţoiu, fost ministru al Apărării, actualmente preşedintele Comisiei Senatoriale pentru Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională, a fost invitat la emisiunea Adevărul Live, în cadrul căreia a discutat cu jurnalistul Cristian Unteanu despre actuala criză din Ucraina, ţară ameninţată de către Rusia.

Quo vadis Ucraina

Cine poate anticipa cu siguranţă viitorul Ucrainei, bazându-se doar pe surse deschise, fie este inocent fie este un adevărat profet, iar asta pentru că traseul  vecinului de la Nord şi Sud-Est este unul complex ce poate fi interpretat doar prin elaborarea unor diferite posibile scenarii de viitor.

Planul de război al Federaţiei Ruse, în viziunea vice-amiralului Igor Kabanenko, fost şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei

Această informaţie a apărut cu peste două ore în urmă pe pagina de facebook a vice-amiralului Igor Kabanenko, fost şef-adjunct al Marelui Stat Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite