Studiu: 50.000 de români şi bulgari se vor îndrepta spre Marea Britanie, în 2014, după anularea restricţiilor de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
50,000 de romaâni vor merge să muncească în Marea Britanie din 2014 FOTO Arhivă Adevărul
50,000 de romaâni vor merge să muncească în Marea Britanie din 2014 FOTO Arhivă Adevărul

Aproximativ 50.000 de români şi bulgari vor veni în Marea Britanie anual, după anularea restricţiilor impuse României şi Bulgariei, anul viitor, sugerează „Migration Watch”.

„Migration Watch”, centrul britanic de reflecţie, prevede acest nivel anual de imigranţi în primii cinci ani după anularea restricţiilor, avertizând asupra unor „consecinţe semnificative” asupra locuinţelor şi locurilor de muncă, potrivit BBC.

Cetăţenii din ambele state UE vor beneficia de libertatea de a munci fără restricţii în cadrul Uniunii, începând din 2014.

Miniştrii britanici afirmă că un calcul în acest sens este dificil, iar ministerul de Interne a anunţat că lucrează la măsuri destinate reducerii imigraţiei.

 Premierul David Cameron a declarat anterior că detaliile unor asemenea estimări „nu sunt încă” disponibile, iar ministrul pentru Comunităţi şi Administraţie Locală Eric Pickles a avertizat că un „aflux” de români şi bulgari, după deschiderea pieţei muncii în decembrie 2013, ar putea amplifica problemele cu locuinţele, existente deja în ţară, în special, în Londra, unde trăiesc deja mulţi imigranţi.

Ministerul britanic de Interne a anunţat că vrea să reducă numărul imigranţilor de la „sute de mii” la „zeci de mii” până la sfârşitul acestei legislaturi. Începând de anul viitor, românii şi bulgarii, ca orice alţi cetăţeni UE, obţin acces nerestricţionat pe piaţa muncii din Mare Britanie, unde, în prezent, au nevoie de o autorizaţie înainte de a fi angajaţi.

„Migration Watch”, care susţine un control mai puternic asupra migrării, precizează că studiul sugerează că estimările ar putea să fie considerabil mai mari în cazul în care cei aproape un milion de rezidenţi români din Spania şi Italia s-ar muta în Marea Britanie.

Potrivit centrului de reflecţie, Germania şi Olanda sunt „destinaţii posibile” pentru imigranţi români şi bulgari, din cauza faptului că ratele şomajului în rândul tinerilor sunt mai mici decât în alte ţări UE. Însă, Marea Britanie, cu o rată a şomajului de aproximativ 20 la sută, reprezintă o „destinaţie atractivă, parţial din cauza flexibilităţii pieţei sale a muncii şi parţial din cauza accesului uşor la sistemul de ajutoare sociale”, apreciază „Migration Watch”.

„Nu este suficient să te fereşti să prezinţi o estimare a migraţiei din România şi Bulgaria. Este probabil (ca migrarea) să atingă un nivel care să aibă consecinţe semnificative pentru locuinţe şi serviciile publice”, a declarat Sir Andrew Green, preşedintele „Migration Watch”.

„Va fi vorba despre o creştere a competiţiei (pe piaţa muncii) cu care se confruntă tinerii muncitori britanici”, a adăugat el.

În opinia lui Sarah Mulley, de la Institutul pentru Cercetarea Politicilor Publice (IPPR), este „foarte dificil să prezici valuri de migrare care să prezinte vreun grad de încredere în aceste circumstanţe”, iar estimările avansate de către „Migration Watch” „par mari”, apreciază ea.

Marea Britanie anulează restricţiile de muncă împreună cu alte ţări din Uniunea Europeană şi procesul pentru România şi Bulgaria a fost unul treptat, spre deosebire de anul 2004 când Marea Britanie a fost singura  ţară din UE care a deschis frontierele şi  piaţa muncii în acelaşi timp”, a adăugat aceasta.

Restricţiile pe piaţa muncii impuse în anul 2005 pentru protejarea locurilor de muncă britanice vor expira în decembrie 2013. Cetăţenii români şi bulgari vor putea lucra fără restricţii în Marea Britanie începând de la sfârşitul anului 2013.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite