Reportaj BBC: îşi mai doresc românii să muncească în străinătate?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Începând cu anul 2014, bulgarii şi românii vor putea să lucreze fără niciun fel de interdicţie în statele din Uniunea Europeană. Mulţi britanici sunt îngrijoraţi că va fi un val mare de români care îşi vor dori să muncească în Marea Britanie, dar observatorii din ţară au o altă părere. BBC a realizat un reportaj în care prezintă părerea românilor în legătură cu munca în străinătate.

Dr Mircea Kivu,  sociolog şi commentator din Bucureşti e de părere că nu vor fi mulţi care să se îndrepte către Marea Britanie. Acesta  a precizat pentru BBC că toţi cei care au vrut să emigreze au făcut-o deja.

În ultimii ani, milioane de români au plecât să muncească în alte ţări. Majoritatea au plecat în Spania şi Italia, în mare parte pentru că spaniola şi italiana sunt apropiate cu limba româna, dar şi pentru că Spania a renunţat la restricţii, din dorinţa de a primi muncitori în domeniul construcţiilor.

În Nimăeşti, un sat din Transilvania, majoritatea familiilor aveau cel puţin un membru care lucra în Spania, unii dintre ei chiar s-au mutat definitiv acolo.

Cristian Cabau a petrecut cinci ani lucrând în Spania şi a reuşit să strângă suficienţi bani încât să îşi poată construi o casă. El a studiat să devină asistent de farmacie, deşi în Spania a avut joburi necalificate. Acum, Cristian a găsit un post la o farmacie dintr-un oraş învecinat şi plănuieşte să rămână în România de acum înainte.

La câţiva kilometri distanţă, în satul Fiziş, locuieşte Radu Serb, un pensionar care trăieşte singur fiindcă soţia lui este plecată în Italia unde are grijă de o femeie în vărstă. Ea petrece jumătate de an acolo şi câştigă 600-700 de euro pe lună, de patru ori valoarea pensiei lui din România. Banii îi vor da fiicei lor pentru a face nunta.

Dr. Alina Branda a studiat fenomenul de migrare din satele Nimăneşti şi Fiziş. Ea a declarat pentru BBC, că locuitorii au tendinţa de a merge în acelaşi loc în Spania şi s-au ajutat reciproc să îşi găsească un loc de muncă. Mare parte dintre aceştia s-au întors în Transilvania unde şi-au construit case sau şi-au început afaceri din banii câştigaţi în străinătate.

Criza din zona euro a dus la o scădere semnificativă a numărului celor care lucrează în străinătate.

Atitudinea tinerilor care şi-au petrecut adolescenţa în Spania diferă de cea a părinţilor. Ei sunt mai aventurieri şi sunt mai deschişi să plece din ţară decât părinţii lor.

Nicinul dintre cetăţeni nu a realizat că restricţiile vor fi anulate la sfârşitul anului. Nici unul dintre ei nu îşi doreşte să mai plece.

Ideea de a rămâne în ţară e impărtăşită de mai mulţi tineri cu care reporterul BBC s-a întâlnit în România. Cei mai mulţi lucrează în cadrul unor companii internaţionale şi sunt bine plătiţi. Deşi spun că domeniul social  şi politic din România trebuie îmbunătăţit, ei vor să rămână.

De la 1 ianuarie 2014, potrivit tratatului de aderare la UE, românii vor avea drept de muncă oriunde în Europa, mai puţin Elveţia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite