Spitalele elveţiene nu vor primi răniţi în Războiul din Ucraina: Guvernul elveţian respinge o cerere NATO în acest sens, pentru a nu-şi încălca neutralitatea

0
0
FOTO ilustrativă Profimedia  (Arhivă)
FOTO ilustrativă Profimedia  (Arhivă)

Răniţi ucraneni nu vor fi îngrijiţi în Elveţia, din cauză că Guvernul nu a dat curs unei solicitări NATO, pentru a nu-şi încălca principul neutralităţii, confirmă luni Departamentul federal al Afacerilor Externe (DFAE), contactat de AFP.

”Elveţia, prin ajutorul şi angajamentul sale umanitare, oferă în principiu o susţinere de cea mai bună calitate şi cea mai eficientă la faţa locului, decât dacă pacienţii ar fi primiţi în Elveţia”, declară DFAE.

Ministerul subliniază că primirea unor combatanţi ucraineni ar crea probleme neutralităţii Elveţiei, o chee de boltă a politicii sale externe de peste 200 de ani.

Potrivit Articolului 37 al Convenţiei de la Geneva din 1949, răniţii şi bolnavii scoşi dintr-o zonă de conflict este necesar să fie ”păziţide un stat neutru”, pentru ca aceştia ”să nu poată lua parte din nou la operaţiiuni de război”.

Cererea, formulată de către un organism NATO care coordonează evacuările medicale din Ucraina, a fost bine primită de către cantoane, însă un aviz negativ al DFAE, la jumătatea lu iunie, a pus capăt unor pregătiti, dezvăluie cotidianul elveţian 24 heures.

În urma unei reuniuni ”de urgenţă” a mai multor ministere, ”măsuri de pregătiri luate deja în Elveţia au fost suspendate”, confirmă DFAE.

Berna mizează pe o susţinere a spitaleor ucrainene, anunţă mnisterul, care relevă dificultatea ”distingerii între pacienţi civili şi militari” în rândul combatanţilor răniţi.

”În cadrul ajutorului umanitar, Elveţia susţine mai ales măsuri de reabilitare a persoanelor rănite în conflict”, precizează DFAE.

”Măsurile concrete constau în susţinerea principalelor spitale de la Liov, Sumî şi Cernihiv prin punerea la dispoziţie de tratament, formarea unor fizioterapeuţi şi o consolidare generală a reeducării în domeniul sănătăţii”, potrivit ministerului.

Invazia Ucrainei de către Rusia a pus în lumină limitele neutralităţii elveţiene - privind susţinerea Ucrainei şi sancţiunilor economice impuse Rusiei - într-o ţară cu o puternică tradiţie umantară.

Aceste dificultăţi au fost accentuate, în ultimele săptămâni, de de o apropiere notabilă de NATO, materializată prin găzduirea unei reuniuni a Alianţăei pe teritoriul elveţian săptămâna trecută - o premieră în cazul unei ţări care nu face parte din organizaţia militară.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite