Spania: Taxa de 50 de euro de la graniţa cu Gibraltarul reprezintă "un sprijin pentru pescarii spanioli"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei care vor să treacă în Gibraltar au găsit noi soluţii pentru petrecerea timpului de aşteptare de la frontieră. FOTO: Reuters
Cei care vor să treacă în Gibraltar au găsit noi soluţii pentru petrecerea timpului de aşteptare de la frontieră. FOTO: Reuters

Taxa de 50 de euro propusă de guvernul spaniol la graniţa cu teritoriul britanic Gibraltar ar putea ajuta la sprijinirea pescarilor spanioli a căror activitate este în prezent perturbată, a declarat sâmbătă ministrul de Externe, Jose Manuel Garcia Margallo, citat de Le Monde.

Această taxă nu va afecta în nici un fel persoanele care vor să lucreze, indiferent de naţionalitate, fie că sunt cei care vor să lucreze în Gibraltar sau cei care vin în Spania la muncă”, a adăugat ministrul spaniol într-un interviu la televiziunea de stat iberică.

Impunerea acestei taxe, completată de un ajutor oferit de Ministerul Agriculturii, urmăreşte compensarea pierderilor suferite în ultimele săptămâni de pescarii locali, după construirea unui recif artificial din beton în Marea Mediterană de autorităţile din Gibraltar.   

Această măsură, luată pentru a preveni incursiunile pescarilor spanioli, a dus la tensiuni între Marea Britanie şi Spania în jurul chestiunii Gibraltarului, teritoriu cu o suprafaţă de şapte kilometri pătraţi şi o populaţie de 1713 de locuitori.

După ce a cerut încetarea construcţiei recifului, Guvernul condus de Mariano Rajoy a decis, drept represalii, înmulţirea verificărilor la graniţa cu Gibraltarul, provocând numeroase ambuteiaje. În ciuda apelurilor britanice, autorităţile spaniole au repetat că aceste verificări sunt obligatorii şi necesare pentru a lupta împotriva contrabandei, deoarece Gibraltarul nu face parte din spaţiul Schengen.

Spania va lua „toate măsurile necesare”, prevăzute de legislaţie, de pentru a-şi apăra interesele, a declarat vineri prim-ministrul Mariano Rajoy. Miercuri, prim-ministrul britanic, David Cameron, a vorbit cu Rajoy şi l-a avertizat în privinţa „riscului real” a deteriorării relaţiilor între cele două ţări. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite