Lupta dintre Madrid şi Londra pentru Gibraltar se intensifică: britanicii trimite vase de război în apele iberice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spaniolii au înăsprit controalele vamale pentru cei care vin din Gibraltar. FOTO: Reuters
Spaniolii au înăsprit controalele vamale pentru cei care vin din Gibraltar. FOTO: Reuters

Disputa dintre Spania şi Marea Britanie cu privire la Gibraltar continuă, în mijlocul unui război diplomatic. După ce spaniolii au ameninţat că vor impune suprtaxe la vama cu mica enclavă britanică, Londra trimite în regiune vase de luptă „în vizită”.

Guvernanţii britanici n-au stat prea mult pe gânduri şi au decis să răspundă în forţă disputei teritoriale cu Spania pe tema Gibraltarului, teritoriu controlat de peste trei secole de britanici. Londra a decis astfel să trimită în apele teritoriale ale Gibraltarului trei vase de luptă „într-o vizită”, în frunte cu crucişătorul HMS Illusttrious, care va fi însoţit de de două fregate. 

Vasele vor porni luni într-un voiaj pe Mediterană şi vor opri şi în Gibraltar, destinaţie care nu se afla pe traseul lor iniţial, transmite în exclusivitate cotidianul britanic „The Telegraph”. 

Anunţul asupra vizitei vine la doar câteva zile de când liderul Gibraltarului a anunţat că va mobiliza nave de luptă pentru a respinge încercările spaniolilor de a intra în apele sale teritoriale. 

Vechea dispută pe axa Madrid-Spania s-a intensificat încă o dată cu privire la micul teritoriu britanic din Peninsula Iberică. De data aceasta, motivul tensiunilor dintre Spania şi Marea Britanie îl reprezintă reciful artificial construit de locuitorii enclavei britanice în largul coastelor Gibraltarului. Spaniolii susţin că reciful avariază vasele de pescuit şi ameninţă cu represalii severe, dintre care unele au fost deja puse în practică. Madridul a înăsprit controalele vamale la punctul de frontieră cu Gibraltarul, ceea ce a cauzat deja întârzieri semnificative.

Ambasadorul britanic în Spania a înaintat deja o plângere oficială faţă de controalele despre care susţine că sunt discriminatorii şi a mers la ministerul de Externe de la Madrid pentru a cere explicaţii cu privire la ameninţările guvernanţilor de a introduce taxe vamale pentru Gibraltar, teritoriu controlat de peste trei secole de britanici.

Spania pretinde de ani buni suveranitate asupra Gibraltarului, al cărui lider a acuzat Spania că „se comportă precum Coreea de Nord”. Astfel de taxe vamale contravin dispoziţiilor europene de liber tranzit, a declarat luni Fabian Picardo, ministrul şef al Gibraltarului, adăugând că „va îngheţa iadul” înainte ca reciful artificial să fie înlăturat sau dărâmat.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite