Spania: Casa Regală, sub presiune. Proteste pentru abolirea monarhiei după exilul fostului rege Juan Carlos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Suveranul Spaniei, Felipe şi regele emerit Juan Carlos
Suveranul Spaniei, Felipe şi regele emerit Juan Carlos

Mai mulţi protestatari au cerut duminică abolirea monarhiei spaniole după plecarea bruscă din ţară a fostului rege Juan Carlos săptămâna trecută pe fondul unui scandal de corupţie, relatează luni Reuters.

"Trebuie să curăţăm sistemul de corupţie şi ar trebui să începem cu Coroana", a declarat Jose Emilio Martin, un şofer de autobuz, care s-a numărat printre cei aproximativ o sută de protestatari duminică la Madrid.

Protestele împotriva familiei regale s-au răspândit în Spania după plecarea dramatică a fostului monarh, cu aproximativ 100 de republicani demonstrând duminică la Valencia şi mai multe manifestaţii planificate în Mallorca în această săptămână în timpul vizitei regelui Felipe al VI-lea în insulă.

Parlamentul catalan a votat, vineri seară, o rezoluţie prin care declară Catalonia republicană şi, astfel, nu recunoaşte şi nici nu vrea să aibă un rege, relatează TVE. Quim Torra (foto), liderul separatist de la Barcelona, a cerut organizarea unui referendum naţional cu privire la Monarhie.

Grupările politice separatiste JxCat, ERC şi CUP au votat „pentru” adoptarea rezoluţiei, în timp ce Ciudadanos, PSC, coaliţia En Comù Podem şi PPC, „împotrivă”.

Textul rezoluţiei prevede că „saga familiei Burbon a fost o calamitate istorică pentru Catalonia” şi denunţă că regele Juan Carlos I „a acceptat succesiunea generalului Franco, jurând fidelitate principiilor regimului său”, astfel încât „monarhia spaniolă este continuarea regimului anterior”.

În plus, este criticată şi „fuga consimţită a regelui Juan Carlos pentru a evita acţiunea justiţiei” şi în text este făcut referire la „monarhia delicventă”, care a eşuat ca sistem.

Preşedintele parlamentului catalan, Quim Torra, i-a provocat în sesiunea extraordinară pe miniştrii care aparţin partidului Unidas Podemos să „demisioneze imediat” dacă sunt, într-adevăr, de acord că Juan Carlos I „a fugit” din Spania şi nu vor să fie complici la „muşamalizarea” presupusei corupţii.

În plus, el a cerut organizarea unui referendum în întreaga Spanie cu privire la monarhie şi republică.

     

În sondaj realizat de SigmaDos şi publicat duminică în ziarul conservator El Mundo a constatat că 63,3% dintre cei chestionaţi consideră că a fost o idee proastă pentru ex-monarhul de 82 de ani să plece, în timp ce 27,2% sunt de acord cu plecarea sa.

Aproximativ 80,3% au considerat că Juan Carlos ar trebui să se confrunte cu orice eventuale proceduri judiciare. Sondajul, realizat în perioada 4-6 august după plecarea regelui emerit, arată că 12,4% consideră că el nu are de ce să dea explicaţii şi 7,3% nu şi-au exprimat opinia.

În ciuda dezaprobării, care reflectă prăbuşirea popularităţii lui Juan Carlos în ultimii ani, aproximativ 69,2% dintre cei chestionaţi în sondajul de duminică au declarat că regele emerit a jucat un rol important în tranziţia de la dictatură la democraţie după moartea lui Francisco Franco în 1975, în timp ce 24,4% au fost de părere că el a avut un rol "redus sau deloc".

În iunie, Curtea Supremă a Spaniei a deschis o anchetă privind implicarea lui Juan Carlos într-un contract de cale ferată de mare viteză în Arabia Saudită, după ce ziarul elveţian La Tribune de Geneve a relatat că el a primit 100 de milioane de dolari de la fostul rege saudit. Elveţia a deschis de asemenea o anchetă.

Juan Carlos, care a abdicat în 2014 în favoarea fiului său Felipe, şi-a anunţat brusc lunea trecută decizia de a pleca, dar nu a existat nicio confirmare oficială a destinaţiei.

Fostul monarh nu este investigat în mod oficial şi a refuzat repetat să comenteze acuzaţiile.

Avocatul lui Juan Carlos a declarat luni că clientul său este la dispoziţia procurorului spaniol în ciuda deciziei sale de a pleca.

Ziarul pro-monarhist ABC a relatat vineri că Juan Carlos a călătorit cu avionul privat din Spania către Emiratele Arabe Unite.

Alte media au relatat că el este în Republica Dominicană sau în Portugalia. Oficialii de acolo au spus că nu au cunoştinţă despre sosirea sa.

O purtătoare de cuvânt a guvernului spaniol a refuzat duminică să comenteze cu privire la locul unde se află regele emerit. Avocatul său şi palatul regal au refuzat toată săptămâna trecută să spună unde este.

Website-ul de ştiri Niusdiario.es a postat o fotografie sâmbătă despre care afirmă că îl arată coborând dintr-un avion la un aeroport din Abu Dhabi. Dacă se confirmă, aceasta ar fi prima imagine publicată a fostului rege de la plecarea sa.

Oficiali din Emiratele Arabe Unite şi de la Emirates Palace Hotel nu au răspuns imediat sâmbătă la solicitările de a comenta. 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite