Spania ar putea deveni prima ţară care va acorda „concediu menstrual” plătit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Egalităţii ddin Spania, Irene Montero FOTO EPA-EFE
Ministrul Egalităţii ddin Spania, Irene Montero FOTO EPA-EFE

Guvernul din Spania a prezentat un proiect de lege care prevede acordarea unui „concediu menstrual” femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, potrivit Agerpres. Măsura este o premieră în Europa şi face parte dintr-un proiect mai amplu, ce prevede şi accesul la avort în spitalele publice şi oferă minorelor cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani posibilitatea de a efectua procedura, fără acordul părinţilor, cum cere legislaţia în vigoare.

„Vom fi prima ţară din Europa care va institui un concediu medical temporar finanţat în mod integral de stat pentru menstruaţii dureroase şi invalidante”, a declarat ministrul Egalităţii, Irene Montero, la finalul unui consiliu al miniştrilor, potrivit Agerpres, argumentând că menstruaţiile nu vor mai fi un subiect tabu. 

Irene Montero, una dintre vocile importante ale partidului de stânga radical Podemos, partener al Partidului Socialist al premierului Pedro Sanchez, în cadrul unui Guvern de coaliţie, ce revendică feminismul, a mai explicat că acest concediu medical va trebui semnat de medicul curant şi nu va avea durată limitată, deşi o versiune preliminară a proiectului, publicată în urmă cu o săptămână, evoca un concediu de trei zile ce putea fi majorat la cinci, în cazul unor simptome acute.

Potrivit sursei citate, proiectul legislativ a suscitat o dezbatere în cadrul executivului şi sindicatelor şi va trebui să fie aprobat de Parlament, unde guvernul este minoritar.

Dacă executivul va obţine undă verde din partea deputaţilor, Spania va deveni prima ţară din Europa şi una dintre puţinele din lume care va integra această măsură în legislaţia sa, alături de Japonia, Indonezia sau Zambia, mai relatează sursa citată. 

Măsura face parte dintr-un proiect mai amplu, care prevede, de asemenea, consolidarea accesului la avort în spitalele publice, medicii de aici fiind reţinut în această privinţă. Proiectul de lege ar urma de asemenea să le permită minorelor de 16-17 ani să avorteze fără autorizaţie din partea părinţilor. 

Textul guvernului prevede şi o consolidare a educaţiei sexuale în şcoli, precum şi distribuirea gratuită de „pilule de a doua zi” în centrele de îngrijire şi de mijloace contraceptive în licee, mai arată sursa citată. 

EuropaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite