SONDAJ Majoritatea ucrainenilor ar vota pentru aderarea la NATO în cazul unui referendum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg FOTO nato.int
Premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, alături de secretarul general NATO, Jens Stoltenberg FOTO nato.int

Mai mult de jumătate dintre ucraineni ar vota pentru aderarea la NATO, dacă Ucraina ar organiza un referendum în acest sens, potrivit unui sondaj realizat în iulie, citat de agenţia Interfax Ucraina în pagina online.

Potrivit sondajului realizat în perioada 22-27 iulie de fundaţia Iniţiativa Democratică Ilko Kuceriv şi de centrul sociologic Razumkov, la care au participat 2.011 respondenţi, 64% dintre cei care au spus că ar merge la vot s-ar pronunţa pentru aderarea la Alianţa Nord-Atlantică, în timp ce 28,5% s-ar opune.

Conform unui comunicat de presă dat publicităţii vineri, odată cu sondajul, „acest rezultat se datorează în mare parte faptului că prezenţa la un astfel de referendum ar fi mai mare în regiunile în care majoritatea cetăţenilor susţin apartenenţa la NATO“.

În timp ce rata de participare ar fi în medie de 62% la nivelul întregii ţări, aceasta ar atinge 77% în vest şi 65% în centru, dar numai 49% în regiunea Donbas, unde majoritatea populaţiei este împotriva aderării Ucrainei la NATO.

„Principalul motiv pentru susţinerea aderării la NATO este securitatea (...). Al doilea motiv este opinia că NATO ar ajuta la consolidarea şi modernizarea forţelor armate ucrainene“, se arată în comunicat.

Principalul motiv al celor care se opun este că apartenenţa la Alianţa Nord-Atlantică „ar atrage Ucraina în acţiunile militare ale NATO“. Alţi oponenţi ai aderării consideră că Alianţa este „un bloc imperialist agresiv“ sau că apartenenţa la NATO „ar putea provoca Rusia la o agresiune militară directă“.

Sondajul a fost relizat în toate regiunile Ucrainei, cu excepţia peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, şi a teritoriilor ocupate de separatiştii proruşi din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Europa


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri