Sondaj. Emmanuel Macron ar pierde primul tur al alegerilor prezidenţiale din Franţa în faţa lui Marine Le Pen

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj cu Marine Le Pen şi Emmanuel Macron FOTO AFP
Colaj cu Marine Le Pen şi Emmanuel Macron FOTO AFP

Cu 15 luni înainte de alegerile prezidenţiale, un sondaj arată tendinţe îngrijorătoare pentru Emmanuel Macron. Potrivit unei anchete Harris Interactive, preşedintele în exercţiu al Franţei este devansat cu circa 2% în preferinţele alegătorilor pentru primul tur de către şefa Adunării Naţionale (dreapta radicală) Marine Le Pen.

Dacă duminică ar fi avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale în Franţa, Marine Le Pen ar fi câştigat cu 26-27%. Ea ar fi fost urmată de Emmanuel Macron, creditat cu 23-24%. Procentajul variază în funcţie de ceilalţi posibili candidaţi la preşedinţia Franţei.

În 2017, Macron a câştigat primul tur cu 24% din voturi, în timp ce Le Pen s-a situat pe locul doi cu 21,3%. El a câştigat apoi al doilea tur cu 66,1% din sufragii, devansând-o clar pe şefa Adunării Naţionale, care a obţinut doar 33,9%.

La dreapta, fostul lider al Republicanilor Xavier Bertrand este cotat cu 16% în intenţiile de vot. La stânga, primăriţa Parisului Anne Hidalgo este cotată cu 6-7%. Ea ar fi devansată net de Jean-Luc Mélenchon, creditat cu 10-11%.

Sondajul a fost realizat online în perioada 19 - 20 ianuarie pe un eşantion reprezentativ de 1.403 persoane, dintre care 976 înscrise pe listele electorale. Marja de eroare este cuprinsă între 1,4 şi 3,1 puncte procentuale.

Următoarele alegeri prezidenţiale din Franţa sunt prevăzute să aibă loc în aprilie 2002.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite